Vi ska rösta nej om dörren till Nato stängs

Replik från M om FN-resolutionen kring kärnvapen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2016-11-02 | Publicerad 2016-10-21

Karin Enström och Hans Wallmark (M).

Kärnvapennedrustning är en viktig fråga att driva och det ska Sverige också göra. Samtidigt är det helt centralt att se verkligheten som den faktiskt ser ut.
Resolutionen är i det närmaste att betrakta som verkningslös. Kärnvapenstaterna kommer inte att vara med. Det vore därför synd om Sverige satsar på en resolution som i stället riskerar att bakvägen stänga dörren för ett framtida möjligt Natomedlemskap och dessutom generera oönskade konsekvenser för vårt militära samarbete i närområdet.

Utrikesminister Margot Wallström har dessutom inte förankrat förslaget med oppositionen och har konsekvent vägrat att svara på frågor om hur ett svenskt ja till resolutionen skulle påverka dagens och framtidens försvarssamarbeten.

Finland, med vilka vi har ett omfattande försvarssamarbete, har en mer realistisk syn. De har tidigare inte stött resolutionen. Det duger inte att bygga svensk säkerhetspolitik på önsketänkande och nostalgi i dagens försämrade säkerhetsläge där Ryssland placerar ut robotar i Kaliningrad som kan bära kärnvapen och kan nå stora delar av Sverige.
Socialdemokraterna måste sluta att sätta partiets intressen framför Sveriges säkerhet och i stället anpassa sin politik till den nya tidens utmaningar.

Ett ja till resolutionen om humanitära utfästelsen kan medföra att ett svenskt Natomedlemskap försvåras eller rent av omöjliggörs. Då ska Sverige rösta nej.
Det är dessutom anmärkningsvärt att Socialdemokraterna i regeringsställning inte har haft några som helst konsultationer med oppositionen kring denna resolution som riskerar att få långtgående konsekvenser för framtida samarbeten.

Karin Enström, utrikespolitisk talesperson (M)
Hans Wallmark, försvarspolitisk talesperson (M)

Läs debattartikeln ”Vågar ni inte säga nej till kärnvapen?” här.

Läs också:

Borde Sverige gå med i Nato? Bästa argumenten – för och emot