Debatt

God jul till alla er hjältar i välfärden

Ebba Busch Thor: Här är våra satsningar på polisen, vården och omsorgen

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Till alla er som jobbar när vi andra firar jul med våra nära och kära, ett hjärtligt tack för allt ni gör. Kristdemokraterna tar inte er insats för given. Vi ska göra allt vi kan för att underlätta er arbetssituation, skriver Ebba Busch Thor.

Foto: TT
DEBATT

DEBATT. Efter kyliga decembermorgnar när man helst av allt bara vill krypa ner under täcket när alarmet ringer är det dags för den mörka årstidens höjdpunkt. Äntligen är julgranen pyntad, knäcken står på spisen och klapparna till barnen är inköpta. Nu är julen verkligen här!

Men det är inte alla som har möjligheten att samlas med familjen kring Kalle Anka. Jag tänker på alla våra hjältar i välfärden; Sveriges poliser, undersköterskor, vårdbiträden och sjuksköterskor som jobbar när vi andra är lediga. Det är människor vars arbetsuppgifter inte tar slut bara för att det råkar vara röd dag.

Till våra poliser, jag önskar er fler kolleger. Antalet sprängdåd i Sverige har ökat till den grad att experter knappt kan finna någon motsvarighet i fredstid – förutom härjningarna i norra Spanien under terrorgruppens ETA:s värsta härjningar.

Våldet i Malmö har tvingat polisen att utlysa en särskild nationell händelse. Sist det skedde var i samband med terrordådet på Drottninggatan.

Det råder inget tvivel om att Sverige behöver fler poliser, helst så fort som möjligt. Men att rekrytera och utbilda nya poliser tar tid.

Därför vill Kristdemokraterna införa något som vi kallar för ”GW-modellen”, efter Leif GW Persson, och satsa på att återanställa pensionerade polisutredare. Det skulle inte bara avlasta en tungt pressad poliskår, det skulle bidra till att sätta fler brottslingar bakom lås och bom.

Till alla er som sliter inom äldreomsorgen, i jul skulle jag vilja ge er mer tid med era familjer.

När delade turer dyker upp i schemat gång på gång blir det omöjligt att få ihop vardagspusslet. Tidiga arbetspass, som känns både i kropp och själ, ska efterföljas av återhämtning och vila. De ska inte följas av ytterligare ett pass några timmar senare samma dag när andra sätter sig för att äta middag med familjen.

Därför kommer Kristdemokraterna att fortsätta driva på för att kommunerna ska satsa mer på nöjda medarbetare, färre delade turer och mer vidareutbildning för personalen som jobbar inom omsorg.

Till dem som bemannar våra sjukhus, ni förtjänar att få mer avlastning. Det må vara kallt ute, men nuförtiden är det sommarbemanning året runt på många svenska sjukhus. Trycket är helt enkelt för högt på svenska sjukhus. En av anledningarna är den underdimensionerade primärvården med för få vårdcentraler. Detta vill Kristdemokraterna ändra på genom att skapa en bättre balans mellan sjukhus och vårdcentraler.

Att ständigt känna att man inte räcker till leder till både stress och uppgivenhet. Därför vill Kristdemokraterna införa vårdserviceteam, så att vårdpersonal får mer tid till att utföra sina arbetsuppgifter utan att de ska behöva kompromissa med kvaliteten.

Syftet med vårdserviceteamen är att de ska kunna avlasta sina kolleger genom att sköta arbetsuppgifter som inte nödvändigtvis kräver en lång utbildning.

Till alla er som jobbar när vi andra firar jul med våra nära och kära, ett hjärtligt tack för allt ni gör. Kristdemokraterna tar inte er insats för given. Vi ska göra allt vi kan för att underlätta er arbetssituation.

Från oss alla till er alla, en riktigt god jul.


Ebba Busch Thor, partiledare (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

LÄS VIDARE

DEBATT. Vi ska jobba längre – men kroppen är slut

ÄMNEN I ARTIKELN

Debatten om krisen i vården

Vård & omsorg

Ebba Busch

Kristdemokraterna

Leif GW Persson

Välfärd