M, varför sänka skatten med välfärdspengar?

Magdalena Andersson och Erik Pelling: Ert prat om välfärd saknar trovärdighet

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Under förra mandatperioden valde flera moderatstyrda kommuner att använda statliga välfärdspengar till att sänka skatten. Nu föreslår Moderaterna i Uppsala samma sak, skriver Magdalena Andersson och Erik Pelling.
Foto: TT, KRISTIAN POHL (Montage)
Under förra mandatperioden valde flera moderatstyrda kommuner att använda statliga välfärdspengar till att sänka skatten. Nu föreslår Moderaterna i Uppsala samma sak, skriver Magdalena Andersson och Erik Pelling.

DEBATT. Vi har sagt det förut och vi säger det igen. I varje givet läge kommer vi socialdemokrater att sätta välfärden först. Det är vårt bästa verktyg för jämlikhet och rättvisa.

Välfärden ger lika bra förskola och skola åt alla barn oavsett föräldrarnas ekonomi och sjukvård efter behov – inte efter plånbok. Den ger samma trygga äldreomsorg till byggnadsarbetaren som till direktören. Det är grunden för ett starkt och tryggt samhälle.

Behoven i svensk välfärd är stora. För glädjande nog föds det många barn i Sverige. Och de stora barnkullar som föddes på 40-talet – de närmar sig nu 80-årsåldern. De har jobbat och betalat skatt ett helt långt arbetsliv. De har byggt det här landet som vi är så stolta över. De har rätt till en trygg ålderdom.

Under de senaste veckorna har yrvakna moderater plötsligt insett att det behövs mer pengar till vård, skola och omsorg.

Samma moderater som sänkte skatten med 140 miljarder kronor när de senast styrde landet. Samma moderater som innan Sverige fått en regering på plats passade på att sänka skatten med ytterligare 20 miljarder tillsammans med Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna. Samma moderater som i Uppsala år efter år vill sänka kommunalskatten i stället för att investera i fler lärare i skolorna och fler undersköterskor i äldreomsorgen.  

Vi socialdemokrater har valt en annan väg. Under förra mandatperioden tillförde regeringen 35 miljarder till kommuner och regioner. Nu jobbar det 100 000 fler i välfärden som varje dag ger vård till sjuka, undervisning till barn och omsorg till Sveriges äldre.

Under den här mandatperioden ska regeringen och samarbetspartierna tillföra minst 20 miljarder till och vi socialdemokrater kommer att driva på för ännu mer i alla förhandlingar.

Moderaterna saknar trovärdighet när det kommer till välfärdens finansiering. De säger sig vilja satsa på välfärden men de prioriterar alltid skattesänkningar i stället.

Under förra mandatperioden valde flera moderatstyrda kommuner att använda statliga välfärdspengar till att sänka skatten. Nu föreslår Moderaterna i Uppsala samma sak. I stället för att anställa lärare, undersköterskor och socialsekreterare vill de sänka skatten.

Vi socialdemokrater har gjort vårt val. Vi sätter välfärden först. Vi vet att samhällen som håller ihop blir starkare samhällen med mer trygghet för alla.

Moderaternas retorik i riksdagen går inte ihop med deras agerande i kommunerna. Deras skattesänkarförslag i Uppsala är ett talande exempel på det.

Moderaterna är skyldiga väljarna svaret på varför de gång på gång vill använda välfärdsmiljarderna till skattesänkningar i stället för att stärka vård, skola och omsorg.  


Magdalena Andersson, finansminister (S)
Erik Pelling, kommunstyrelsens ordförande i Uppsala kommun (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publicerad:

LÄS VIDARE