Vi måste få invandrare att börja återvandra

Politiker från M och SD: Ta fram en snabb nationell strategi efter valet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-09-06

Efter valet bör nationella beslut om en snabb återvandringsstrategi fattas kring gruppen som inte vill eller kan bli en del av samhället – och som i dag saknar skyddsskäl, skriver Louise Erixon (SD) och Christian Sonesson (M).

DEBATT. Sverige var länge ett enat land där svenskar och ett begränsat antal hitflyttade levde ihop på ett fredligt och välfungerande sätt. Den naturliga utgångspunkten var att nya medborgare blev en del av vår gemenskap genom att anpassa sig till svenska seder och bruk.

Den tiden är sedan länge förbi och under lång tid har landet drabbats av en massinvandringspsykos som i sin karaktär saknar internationellt motstycke, särskilt sett till landets storlek och antal invånare.

I dag ses vi av andra länder som ett skräckexempel i hur illa det går då migration inte sköts ansvarsfullt.

Såväl den begränsade invandring som kommit som resultat av EU-medlemskapet år 1995 samt de på 90-talet relativt begränsade antalet krigsflyktingar från Balkan, har varit motiverat.

Problemet är, som de flesta vet, något helt annat.

Inflödet av personer, främst från länder med seder och kulturer som radikalt skiljer sig från de västerländska, är orsak till vårt nu splittrade land.

Omfattningen av och kravlösheten på dessa – ihop med en huvudlös utgångspunkt om att i princip alla som kom fick permanenta uppehållstillstånd är upprörande.

Det omfattande mottagandet om cirka en miljon människor, till stor del med uppfattningar som knappast ens gränsar till de värden som svensken under generationer byggt upp, ska statsmakten be folket om ursäkt för.

Regeringar har inte rätt att förvandla ett gott samhälle till ett land som i stället präglas av kriminalitet, utanförskap och eviga bidragsberoenden.

Sveket har drabbat såväl infödda svenskar som de som kommit hit. Det är nog nu!

I svensk socialistisk retorik insinueras lögnaktigt att mottagandet i princip upphört. Det pågår fortfarande en stor invandring, inte minst av anhöriga till grupper som redan är i utanförskap.

Nu krävs en ny politisk inriktning som inte accepterar att individer, efter många år här, inte lär sig språket eller anpassar sig till sig svenska värderingar.

Förutom splittringspolitiken som slagit sönder vårt sammanhållande land i stort, har även kommunerna tagit stor skada av det misslyckade migrationsexperimentet.

I Sverige finns en grundlagsskyddad princip om kommunal självstyrelse. Denna bör innebära att alla kommuner som vill också får lov att säga nej till mer mottagande, till förmån för de egna invånarnas behov.

Om någon kommun vill ha migranter tillsända sig bör likaså de i självstyrelsens namn få det.

Efter valet bör nationella beslut om en snabb återvandringsstrategi fattas kring gruppen som inte vill eller kan bli en del av samhället – och som i dag saknar skyddsskäl.

Detta med fokus på uppmuntran till frivillighet. Eftersom många i dag aktivt önskar återvandra men saknar ekonomisk möjlighet, bör alla förspillda miljarder som pressats in i ständigt misslyckade integreringsprojekt i stället prioriteras om.

Även alla som med falska grunder fått uppehållstillstånd bör prioriteras i denna strategi. Parallellt – och under lång tid framöver måste samhällsgemenskapen som vår befolkning berövats återskapas.

Sverige kan bli helt igen. Det finns hopp. Men då krävs handlingskraft och en total kursändring där det svenska folket, oavsett om man från början varit eller om man senare blivit svensk, får lov att samlas kring svensk kultur, tradition, historia, språk och andra gemensamma, svenska och europeiska värderingar.

Det måste bli socialt tillåtet för folket att känna stolthet och gemenskap där vi återigen får enas i det unika som en gång förknippades med just vårt land.


Louise Erixon, kommunstyrelsens ordförande Sölvesborg (SD)
Christian Sonesson, kommunstyrelsen ordförande Staffanstorp (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.