Vindkraftlobbyn ska inte styra landsbygden

Nyamko Sabuni: Regeringens beställningsjobb ska avskaffa kommunernas rätt att säga nej

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-10-26 | Publicerad 2020-10-23

Regeringen vill avskaffa kommunernas möjlighet att säga nej till vindkraft. Valet av utredare visar tydligt att det redan är klart vad utredningen ska komma fram till. Det är ett rent beställningsjobb, skriver Nyamko Sabuni.

DEBATT. Regeringen vill avskaffa kommunernas möjlighet att säga nej till vindkraft. Liberalerna är starkt kritiska till att just vindkraft ska gå att tvinga fram även när människor inte vill ha den i sin närhet. Regeringens val av utredare visar tydligt att det redan är klart vad utredningen ska komma fram till.

Det är orimligt att regeringen på det här sättet försöker försvaga människors rätt till inflytande över sin närmiljö.

Sedan 2009 behövs det i de flesta fall vare sig bygglov eller detaljplan för att bygga vindkraft. Kraven avskaffades för göra det enklare att bygga vindkraft. När kommunens inflytande på det här sättet försvann infördes i stället kravet att kommunen ska godkänna vindkraftsprojekten.

Då och då har kommuner sagt nej till vindkraftparker som kan ha planerats under flera år. Det har gjort att vindkraftslobbyn länge har velat avskaffa kommunens möjlighet att säga nej.

Utöver vindkraften finns en lång rad andra miljöstörande verksamheter som också kräver ett klartecken från kommunen innan de kan få tillstånd. Det handlar om allt från stålverk, cementfabriker, stora kraftverk och pappersbruk till raffinaderier. Lysekil hade till exempel kunnat stoppa Preems föreslagna utbyggnad i ett sent skede.

Av någon anledning har regeringen valt att utreda just tillståndsprocessen för vindkraft medan man verkar nöjd med kommunernas veto mot raffinaderier och mot slutförvar av använt kärnbränsle; trots att tillståndsprocesserna där är minst lika komplicerade.

Det är rimligt att det ska gå att få ett besked så tidigt som möjligt oavsett verksamhet. Men kommunernas självbestämmande är en viktig del av maktdelningen mellan stat och kommun. Människor måste ha ett inflytande över sin lokala miljö.

Regeringen skriver att utredningen ska ge förslag på hur det kommunala inflytandet kan tillgodoses på annat sätt än genom ett veto. Samtidigt har man utsett Lise Nordin till utredare. Nordin var tidigare energipolitisk talesperson för Miljöpartiet. Hon är också en av arkitekterna bakom självändamålet ”100 procent förnybar elproduktion”.

Det står helt klart vad regeringen tänkt sig att utredningen ska komma fram till. Det lokala inflytandet ska försvagas så att vindkraft kan byggas till varje pris.

Nordin har själv ett mycket kluvet förhållande till kommunalt veto. Som riksdagsledamot jobbade hon både för att avskaffa vetot mot vindkraft samtidigt som hon försökte inför kommunalt veto mot gruvor. Oavsett vad vi tycker om vindkraft eller gruvbrytning får lagarna inte bli godtyckliga.

Att utse en av vindlobbyns allra viktigaste allierade till utredare är som att låta Timbro utreda las-frågan eller Södertäljenätverket utreda gängbrottsligheten.

Regeringen har redan bestämt sig för vad den här utredningen ska komma fram till. Det är respektlöst mot alla de människor som oroar sig för vad det innebär att det byggs vindkraft där man bor. Utredningen är en demokratisk charad och ett fullständigt slöseri med skattebetalarnas pengar.

Liberalerna välkomnar att regeringen gör något för att effektivisera samhällets tillståndsprocesser. Men sedan går allt snett. Det är orimligt att regeringen genomför ett sådant uppenbart beställningsjobb.


Nyamko Sabuni, partiledare (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen