Lite självkritik skulle inte skada Folkpartiet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2015-07-20 | Publicerad 2015-07-17

CUF: Vill Folkpartiet verkligen ha en bra skola borde de lyssna på eleverna istället för att köra över dem

Folkpartiets replik visar tydligt två saker. Dels att Folkpartiet, trots ett tydligt misslyckande känner sig nöjda, och dels att de tydligt missförstått vad CUF vill göra för förändringar för skolan.

Folkpartiet och alliansen begränsade elevernas valmöjligheter i gymnasiet. CUF föreslår att alliansen ändrar väg och istället ser till att varje elev får mer utrymme att forma sin egen utbildning, exempelvis genom fler valbara kurser i gymnasiet, något som tydligt begränsades genom den nya gymnasiereformen.

Vi anser att lite självkritik skulle klä Folkpartiet. Det räcker med att fråga eleverna hur de upplevde skolreformen så kommer många ge samma bild som oss. De nya läroplanerna har ställt avsevärt högre krav på eleverna, vilket lett till att elever känner att de kommit i kläm. Vill Folkpartiet verkligen ha en bra skola så bör de lyssna på eleverna istället för att köra över dem.

CUF har länge lagt förslag om införandet av en läroplikt enligt finsk modell. Det handlar inte om att slopa skolplikten, utan snarare att reformera den. Varje elev ska ha möjlighet till en egen studietakt i skolan, som enligt oss bör fokusera på elevens kunskaper istället för enbart på elevens närvarotimmar. Det stärker både eleven som har svårt för skolan och behöver mer studietid, och eleven som är driven och behöver större utmaningar.

Den sista pusselbiten som verkar vara kvar för att Folkpartiet ska nå sin drömskola är att förstatliga skolan och flytta makten över eleverna till Stockholm. Vi vill istället ge mer makt över skolan till elever, föräldrar och lärare.

Jonny Cato Hansson

Förste vice förbundsordförande, CUF

Johan Vesterlund

Utbildningspolitisk talesperson CUF