S bör arbeta för vinststopp i välfärden

Amineh Kakabaveh: Löfvens väljare måste kunna lita på att han försvarar jämlikhet, den offentliga välfärden och de som utsätts för hedersförtryck.

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2021-07-13 | Publicerad 2021-07-06

Stefan Löfven måste våga driva politik, inte bara försöka behålla regeringsmakten, skriver Amineh Kakabaveh.

DEBATT. Stefan Löfven är nu beredd att bilda regering och befriad från delar av Januariavtalet. Ett avtal som bakbundit regeringen på flera områden. Bland annat i fråga om vinstintresset i välfärden som fått förödande konsekvenser för vårt land.

Skattemedel som skulle gå till skolan, vård och omsorg har förvandlats till privata vinster som kunnat gömmas i utländska skatteparadis. Vilket drabbat de fattiga och sjuka och barn i utsatta områden som alltid är de som kommer i kläm.

Välfärdsmarknaderna inom bland annat skola och personlig assistans har släppt in rövare och terrorister i välfärden. Från flera opinionsmätningar vet vi att svenska folket är kritiska till vinster i välfärden. Och Socialdemokraterna har kongressbeslut på att införa vinstbegränsningar i välfärden.

Jag begär alltså bara att Löfven ska stå upp för sina egna medlemmar och kongressbeslutet. Riksdagsmajoriteten gör det omöjligt för statsministern att lova att införa vinstbegränsningar, men han kan ge försäkringar om att arbeta för att få stöd för ett sådant förslag.

Skolinspektionen stängde nyligen en förskola i Göteborg med hänvisning till att SÄPO:s bedömning att skolans styre hade kopplingar till IS-terrorister och att barnen troligtvis utsatts för rekrytering till extremistmiljöer.

De religiösa skolorna har många gånger bidragit till segregation, spridande av vidskepelse och upprätthållande av hedersnormer. Regeringen förbereder redan nu ett förbud av nyetablering av religiösa skolor.

Det bästa vore att införa ett förbud mot alla religiösa skolor, men framförallt måste regeringen se till att det planerade förslaget om förbud även omfattar förskolor.

Löfven kan inte redovisa hur han ska få majoritet för sin budget, men säger att han kommer att avgå om han inte får stöd för den. Efter att regeringen under pandemin låtit 400 miljoner rulla till storkapitalet så måste samhällets låginkomsttagare nu få sin del av kakan.

Därför har jag förslagit att pensionärer med en inkomst under 16 000 kronor ska befrias från skatt. Regeringen måste ha en inriktning mot att lägga en budget som gynnar de sämst ställda. Detta går inte att kompromissa bort bara för att behålla makten.

När stor företagen och EU behöver pengar då öppnar man plånboken men när välfärden, fattiga pensionärer, sjuka och utförsäkrade behöver stöd då finns inga resurser.

Regeringen behöver också öka takten i arbetet mot hedersrelaterat förtryck. De olika ekonomiska satsningar som stat och kommuner gjort i för ökad integration måste vara ett sätt att bryta hedersnormer, inte att stödja dem.

Goda exempel ska lyftas fram. I riksdagen har jag fört fram förslag om att kriminalisera så kallade oskuldskontroller och säkra att det inom utrikesförvaltningen finns tjänstemän specialiserade på frågor om bland annat barn- och tvångsäktenskap och könsstympning. Jag har lagt flera motioner som regeringen kan göra till sin politik.

Stefan Löfven måste våga driva politik, inte bara försöka behålla regeringsmakten. Vi har tyvärr inte sett någon regeringsplattform som innehåller en viljeinriktning för ökad jämlikhet och hopp både till breda löntagargrupper men också särskilt till samhällets mest utsatta: fattiga pensionärer, sjuka och alla som lever under hedersförtryck.

Stefan Löfven gör rätt i att söka stöd som statsminister i riksdagen. Med en riksdagsmajoritet som är långt ifrån vänster är det självklart att han kommer behöva göra kompromisser. Men jag har krav på den statsminister som ber om mitt stöd.

Både jag och hans egna väljare måste kunna lita på att en röst på att Stefan Löfven är en röst på en statsminister som försvarar jämlikhet, den offentliga välfärden och de kvinnor och barn i vårt land som utsätts för hedersförtryck.


Amineh Kakabaveh, oberoende socialistisk riksdagsledamot


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.