Ert fel att vi ha en arbetslöshetskris, V

Replik från Timbro om de höga arbetslöshetssiffrorna

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Vi befinner oss i en arbetslöshetskris, skriver Ulla Andersson och Ali Esbati från Vänsterpartiet. De har rätt i att det är en kris – men missar att den är deras fel. Replik från Caspian Rehbinder, Timbro.
Vi befinner oss i en arbetslöshetskris, skriver Ulla Andersson och Ali Esbati från Vänsterpartiet. De har rätt i att det är en kris – men missar att den är deras fel. Replik från Caspian Rehbinder, Timbro.

DEBATT

DEBATT. Vi befinner oss i en arbetslöshetskris, skriver Ulla Andersson och Ali Esbati från Vänsterpartiet. De har rätt i att det är en kris – men missar att den är deras fel.

Coronakrisen drabbar arbetsmarknaden hårt. Men lika hårt drabbas arbetsmarknaden av dålig politik. Från att Stefan Löfven tillträdde som statsminister till strax innan coronakrisen bröt ut sjönk arbetslösheten i alla länder i EU – utom i Sverige. I snitt minskade arbetslösheten med 3,5 procentenheter. I Sverige ökade den med 0,7.

Hade Sveriges arbetslöshet utvecklats som genomsnittet i EU hade arbetslösheten varit hälften så stor som den är i dag.

Under större delen av den här perioden har Ulla Andersson och Ali Esbati skrivit Sveriges budget, tillsammans med S och MP. Det finns inga tvivel om att det behövs ny politik – men regeringen borde inte lyssna på Vänsterpartiet.

Nu befinner vi oss i den djupaste krisen på decennier efter nästan tio år av svag arbetsmarknadspolitik. Sverige har fallit från att vara ett av de bäst förberedda länderna till en plats långt ned på listan. Det behövs politik som kan bryta arbetslösheten och öka sysselsättningen.

Jobbskatteavdragen har ökat sysselsättningen i Sverige med över 100 000 personer. Ytterligare förstärkt jobbgrundavdrag kan ge ytterligare 64 000 jobb. De nedsatta arbetsgivaravgifterna för ungdomar ökade sysselsättningen med 18 000 personer. För att fler ska få jobb måste skatterna sänkas.

Arbetslinjen måste återupprättas även på bidragssidan. Regeringens höjning av a-kassan kommer enligt Riksdagens utredningstjänst innebära ytterligare 40 000 arbetslösa. Det motsvarar alla sysselsatta i hela Luleå, Kristianstad eller Solna. Att rulla tillbaka höjningen skulle öka sysselsättningen lika mycket.

Vänsterpartiet föreslår dyra, ineffektiva och missriktade reformer. För att bryta arbetslösheten och öka sysselsättningen behövs helt annan politik.


Caspian Rehbinder, arbetsmarknadsansvarig, Timbro


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE