Nästa regering är ett hot mot jämställdheten

MP: Inte bara genant utan djupt oroväckande

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Från MP:s sida kommer vi att hålla ögonen på varje steg den nya regeringen tar och slå vakt om att jämställdheten inte börjar rullas tillbaka, skriver Märta Stenevi och Åsa Lindhagen.
Från MP:s sida kommer vi att hålla ögonen på varje steg den nya regeringen tar och slå vakt om att jämställdheten inte börjar rullas tillbaka, skriver Märta Stenevi och Åsa Lindhagen.

DEBATT. En ny regering helt beroende av stöd från Sverigedemokraterna håller på att formas. Det riskerar att bli en stor backlash för jämställdheten.

Biståndet hotas nu av kraftiga nedskärningar, vilket vore ett hårt slag mot kvinnor och flickor i världen.

Den feministiska utrikespolitiken som Sverige hyllats för internationellt riskerar att nedmonteras. Därtill finns tydliga antiabortströmningar inom både KD och SD, där bland annat andre vice talman Julia Kronlid flera gånger motionerat om att försämra aborträtten.

Sedan 2014 har Sverige haft en feministisk regering, det vill säga att jämställdhet ska vara avgörande i regeringens prioriteringar. Men risken är stor att en blåbrun regering stryker ordet feministisk och överger strategin.

Det vore ett allvarligt bakslag för jämställdheten och en illavarslande signal gentemot omvärlden.

Sverige har länge varit känt för att ha kommit långt i jämställdhetsarbetet, men nu vänds omvärldens blickar istället mot det faktum att ett parti med rötterna i nynazismen kommer få avgörande inflytande.

Högerpopulisten Marine Le Pen placerar glatt Sverige i samma grupp som Ungern och Polen där demokrati och kvinnors rättigheter nedmonteras och Italien där ett parti med rötter i fascismen precis vunnit valet.

Det är inte bara genant, det är djupt oroväckande.

I praktiken kommer den nya regeringen att styras av SD, ett parti som inte är som andra.

Gång på gång hörs kvinnofientliga kommentarer från partiets företrädare. En kommunpolitiker i Trelleborg undrar vad kvinnor som utsätts för våld har gjort för att mannen ska slå.

En sverigedemokrat i Järfälla anser att kvinnor på ledande positioner förstör de nordiska länderna.

En nämndeman utsedd av SD skriver på twitter att ”vänsterluder räknas inte som kvinnor”.

Listan kan göras lång på uttalanden om kvinnor som är fullständigt oacceptabla.

Samtidigt har SD organiserade trollfabriker som i sociala medier som piskar upp hat mot meningsmotståndare, inte minst kvinnor.

Annie Lööf säger under presskonferensen där hon aviserar sin avgång att hon är lättad över att inte ha kommit till skada under valrörelsen.

Det är fruktansvärt att utvecklingen gått så långt.

Från Miljöpartiets sida kommer vi att hålla ögonen på varje steg den nya regeringen tar och slå vakt om att jämställdheten inte börjar rullas tillbaka.

Sverige måste fortsätta driva ett feministiskt biståndsarbete och kvinnor som förtrycks, såsom de modiga kvinnorna i Iran, ska ha Sveriges stöd.

Utvisningarna av kvinnor och barn till förtryckarregimer såsom Afghanistan måste upphöra. Därtill måste mäns våld mot kvinnor och hedersvåldet bekämpas kraftfullt.

Under Miljöpartiets tid i regering drev vi igenom ett 40-punktsprogram mot mäns våld, detta får inte på några villkor läggas i byrålådan.

Viktiga satsningar på kvinnors hälsa och stärkt förlossningsvård får inte heller sinkas av en politisk strid om huruvida vården ska förstatligas.

Därtill kan lösningar för att minska den ekonomiska ojämställdheten inte handla om utökade rut-avdrag utan om reformer för att få ner de höga sjuktalen hos kvinnor, få män att ta ut fler föräldradagar och minska skillnaderna i kapital.

Miljöpartiet kommer alltid att prioritera jämställdheten. Därför är vi också beredda att så snart som möjligt, och senast efter valet 2026, se till att en annan regering än den som nu formeras kan tillträda.

För en regering som är helt beroende av SD riskerar att leda till en kraftig backlash för jämställdheten. Kvinnor och flickor och Sverige förtjänar bättre än så.


Märta Stenevi, språkrör (MP)
Åsa Lindhagen, riksdagsledamot och jämställdhetspolitisk talesperson (MP)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE