Här är vår plan för bättre pensioner

Shekarabi och Rådström Baastad: I dag höjer vi pensionen för 675 000 svenskar – men det räcker inte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-01-01

Vi har stärkt den ekonomiska situationen för pensionärer flera gånger – men det räcker inte. Det är vår skyldighet att göra mer. Pensionerna ska höjas, skriver Ardalan Shekarabi och Lena Rådström Baastad.

DEBATT. De som varit med och byggt landet genom sitt arbete har lagt grunden för vår gemensamma välfärd. De har rätt till en trygg ålderdom, något annat duger inte i det starka samhället.

Därför är trygga pensioner en avgörande kärnfråga för oss socialdemokrater. I dag höjs pensionerna för dem med lägst pensioner och under det kommande året kommer vi ta strid för ytterligare höjningar av pensionerna.

Vi måste kunna lita på att när vi blir äldre, då har vi den välfärd vi behöver och den ekonomiska trygghet vi förtjänar. Bra pensioner är därför det yttersta kvittot på att samhällskontraktet fungerar. När du gjort din plikt, ska du också kunna kräva din rätt.

Vi har ett av världens bästa pensionssystem om man ser till dess utformning. Det är självständigt och långsiktigt hållbart. Men det stora problemet är att det inte levererar tillräckliga pensionerna.

Alldeles för många människors pensioner är helt enkelt för låga.

Sedan vi fick regeringsmakten har vi stärkt den ekonomiska situationen för pensionärer flera gånger, genom höjningar av både ersättningsgraden och taket i bostadstillägget. Vi har därtill förstärkt pensionärernas ekonomi genom sänkt pensionärsskatten i flera steg.

Nu tar vi ytterligare ett steg för att sluta klyftan i beskattning av pensioner och löner. Från och med i år kommer två miljoner människor tagit del av sänkningen av pensionärsskatten. 

Men det räcker inte. Det är vår skyldighet att göra mer. Pensionerna ska höjas. Här är vår plan för bättre pensioner.

  1. Från och med 1 januari höjer vi pensionerna för de som har lägst pensioner i dag. Vi stärker det så kallade grundskyddet genom att nivån i garantipensionen höjs med 200 kronor per månad och taket i bostadstillägget höjs från 5 600 kronor till 7 000 kronor. Det här innebär att 675 000 svenskar, framförallt kvinnor, får högre pensioner.  För en ensamboende kvinna, som jobbat som undersköterska i yrkeslivet och har en hög hyra, kan det innebära uppemot 1 400 kronor mer per månad.
  2. Det måste löna sig mer att ha arbetat ett helt arbetsliv. Skillnaden i pension mellan de som arbetat hela livet och de som inte gjort det är idag för liten. Därför vill vi höja pensionerna för dem som slitit ett helt arbetsliv genom ett pensionstillägg på upp till 600 kronor per månad, alltså 7 200 kronor på ett år.
  3. Pensionerna måste hålla långsiktigt. Vårt mål är att man ska få minst 70 % av sin slutlön i pension. Det kräver att mer pengar kommer in till pensionssystemet. Därför vill vi höja pensionsavgiften till den nivå som det ursprungligen var tänkt, 18,5 %. Om pensionsavgiften hamnar på den nivån kan pensionerna bli upp till 8 procent högre. Vi socialdemokrater kommer göra vad vi kan för att ändra på detta och på så sätt trygga pensionerna.
  4. Bostadstillägget är en viktig del för att ge pensionärer med låga pensioner en grundläggande ekonomisk trygghet. Men handläggningstiderna för bostadstillägget har varit alldeles för långa, under alltför lång tid. Nu skärper vi kraven på Pensionsmyndigheten om att komma till bukt med de långa handläggningstiderna. Samtidigt får myndigheten mer pengar för att klara det här uppdraget.

Landets äldre ska hedras, inte straffbeskattas, inte hänvisas till ett liv i fattigdom. I det starka samhället blir du inte fattig när du blir gammal. Nu tar vi nästa steg för högre pensioner.


Ardalan Shekarabi, socialförsäkringsminister (S)
Lena Rådström Baastad, partisekreterare (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.