Moderaterna är enda svenska arbetarpartiet

MUF: Socialdemokraternas bidragspolitik drabbar invandrarfamiljer

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-05-01

Kanske bör de röda fanorna bytas ut mot blå? I modern tid är Socialdemokraterna inte längre passande att vara Sveriges arbetarparti, utan det är en roll Moderaterna bör ha, skriver Benjamin Dousa och Linn Wirdemo, MUF.

DEBATT. Första maj. En dag då socialister marscherar med röda fanor för att fira arbetarrörelsens dag. I år blir det annorlunda då talen hålls digitalt och marschen tar på Vänsterpartiets initiativ plats i ett dataspel.

Att Socialdemokraterna är Sveriges arbetarparti har sedan länge varit en djupt inrotad idé i det svenska samhället, men parallellt med samhällets utveckling utvecklas även partier. Kanske bör det sluta tas för givet att socialism är svaret för hela arbetarklassen?

Kanske bör de röda fanorna bytas ut mot blå? I modern tid är Socialdemokraterna inte längre passande att vara Sveriges arbetarparti, utan det är en roll Moderaterna bör ha.

I dessa tider är det ingen som ifrågasätter att ett arbete och egen försörjning är en nödvändig trygghet och en möjlighet att påverka sitt eget liv. Vad som inte uppmärksammas lika ofta är dock hur ett arbete och egen försörjning påverkar närståendes liv. Ungdomar med arbetslösa föräldrar löper nämligen nästan 70 procent högre risk än andra att hamna utanför både arbetsmarknad och studier.

Med socialdemokratisk bidragspolitik finns det familjer som förlorar ekonomiskt om en av föräldrarna börjar jobba. Bidragssystemet tär dessutom ännu mer på invandrarfamiljer där arbetslösheten inte bara riskerar att gå i arv, utan även förvärra utanförskapet.

Därför behövs det ett bidragstak eftersom det alltid ska löna sig att gå från bidrag till arbete. Det behövs också för att utsatta grupper ska kunna få sin fot in på arbetsmarknaden och därmed lämna bidragsträsket bakom sig.

Resan är dock inte över när du väl har lämnat träsket bakom dig och nu har en anställning. Av olika skäl kan du bli uppsagd och då ska allting ske enligt den princip Socialdemokraterna älskar, turordningsreglerna. Sist in, först ut.

Kompetens exkluderas helt från ekvationen. I en intervju med 1 000 företag anser nästan vartannat att turordningsreglerna fungerar dåligt eller mycket dåligt, just eftersom anställningstid värderas högre än kompetens. För att vara ett parti som sätter ord som “gemenskap” och “inkludering” på piedestaler bedriver de en synnerligen exkluderande politik. Politik som de kommer undan med på grund av den djupt inrotade idén att de är Sveriges arbetarparti.

Turordningsreglerna slår särskilt hårt mot ungdomar och nyanlända. De har inte haft möjligheten att bygga upp en lång anställningstid och blir därför de första som får gå. Trots att de kanske har mer värdefull kompetens än andra anställda.

Turordningsreglerna är en del av en föråldrad arbetsmarknadspolitik som hämmar rörligheten på arbetsmarknaden och bör avskaffas. Arbetstagare vill inte riskera att byta till en arbetsplats där de återigen blir “sist in” och måste leva med en känsla av osäkerhet. Oavsett om de är de mest kompetenta eller har mest att tillföra kommer de bli den första att gå i fall av arbetsbrist.

Socialdemokraterna bedriver en bidragspolitik där människor gynnas ekonomiskt av att leva i bidragsberoende i stället för att skaffa sig en riktig anställning. De bedriver en föråldrad arbetsmarknadspolitik där anställningstid värderas högre än kompetens.

Det visar hur turordningsreglerna och Socialdemokraterna som parti är cementerade i en arbetsmarknad som blir alltmer rörlig. För varje dag som går hårdnar cementen kring arbetsmarknadens fötter och hindrar Sverige från att nå sin fulla potential.

Första maj är fortfarande arbetarnas dag. Socialdemokraterna är dock inte längre Sveriges arbetarparti. Det är Moderaterna.


Benjamin Dousa, förbundsordförande MUF
Linn Wirdemo, 2:e vice distriktsordförande MUF Västra Götaland Västra


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs fler artiklar i ämnet här