Krisen har visat på vikten av höjd a-kassa

Relik från SD om ökade ersättningsnivåer vid arbetslöshet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-08-21

Coronakrisen har tydligt visat på vikten av starka sociala skyddsnät. Arbetslösheten har varit ett problem i många år. Det Sverige behöver är därför en stram invandringspolitik på riktigt och ett samhälle där alla bidrar, skriver Oscar Sjöstedt, Magnus Persson och Jonas Andersson (SD).

REPLIK. Vi instämmer till viss del med Malmqvist och Rosengren. Sverige har under en lång tid haft stora problem med hög arbetslöshet.

När Stefan Löfven 2013 lovade lägst arbetslöshet i EU var det många som inte kunde hålla sig för skratt, men få insåg nog hur illa det faktiskt kunde bli.

När Sverige nu närmar sig högst arbetslöshet i EU fastnar skrattet i halsen.

Coronakrisen har dock med all tydlighet visat på vikten av starka sociala skyddsnät. Att en person som förlorar jobbet har en möjlighet att ställa om utan att bli tvungen att första dagen som arbetslös sälja sin bil, eller sitt hus.

Att höja taket i a-kassan så att skillnaden i inkomst – under en begränsad tid – inte är allt för stor är positivt. Detta både för att livspusslet ska gå ihop och för att den som är arbetslös inte bara ska hitta ett jobb, utan rätt jobb.

Andra åtgärder, som exempelvis vårt förslag att fullt ut slopa karensavdraget, utgör även en del i att begränsa smittspridningen. Ett välutbyggt socialt skyddsnät är tänkt att hjälpa - inte stjälpa.

Konflikten som Moderaterna målar upp, att a-kassan skulle vara drivande för Sveriges höga arbetslöshet, finns inte.

Skiljelinjen går inte mellan dem som arbetar och dem som är mellan två jobb. Skiljelinjen går mellan dem som har eller har haft ett arbete och dem som aldrig har deltagit på den svenska arbetsmarknaden och inte har förutsättningarna att göra det i framtiden.

Problemet är inte att en arbetslös lärare, undersköterska, ställningsbyggare eller civilingenjör får bättre möjligheter att hitta ett jobb inom sin bransch. Problemet är att många av dem som har kommit till Sverige inte har skaffat ett arbete på flera årtionden.

Arbetslösheten bland inrikes födda var 4,4 procent under 2019. För personer födda i Asien och Afrika var motsvarande siffra 22 respektive 26,7 procent. Det är inte problem som enbart kan lösas med justeringar av skatter och bidrag, även om vi är den första att skriva under på förslag för att minska invandringens kostnader.

Det är definitivt inte ett problem som kan lösas med en strypt a-kassa – de tar ändå inte del av den.

Vad Sverige behöver är en stram invandringspolitik, på riktigt. Då går det inte att förespråka att vi fortsatt ska ta emot tusentals asylsökande varje år. Vidare behöver vi göra klart för dem som har kommit hit att man inte kan ta del av vår välfärd om man inte själv bidrar. Gör din plikt, kräv din rätt.

Sverigedemokraterna visar att det går att förena krav på deltagande på arbetsmarknaden och sänkta skatter på låga inkomster med sociala skyddsnät och en stark välfärd.

En linje där trygghet och sammanhållning sätts i första rummet. En Sverigelinje.


Oscar Sjöstedt, ekonomisk-politisk talesperson
Magnus Persson, arbetsmarknadspolitisk talesperson
Jonas Andersson, riksdagsledamot i socialförsäkringsutskottet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.