Hönorna lider – välj bort påskäggen i år

Djurens rätt: Efter bara ett och ett halvt år anses hönornas kroppar så slitna att de dödas

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-04-13

I äggfabrikerna i Sverige sitter nästan 9 miljoner hönor som föds upp endast för att värpa så många ägg som möjligt. Hönor ses mer eller mindre som maskiner, skriver Camilla Bergvall.

DEBATT. Under påsken äts 50 miljoner ägg bara i Sverige. Det är lätt att tro att ägg inte skadar några djur, hönor värper väl ägg utan människors inblandning?

Och så är det ju, men när mängden ägg som äts blir såhär enorm och priserna samtidigt ska vara så låga som möjligt det är då det byggs djurfabriker där lönsamhet, och inte djurskydd, står högst på dagordningen.

I äggfabrikerna i Sverige sitter nästan 9 miljoner hönor som föds upp endast för att värpa så många ägg som möjligt. Ja, hönor ses mer eller mindre som maskiner i detta system.

De allra flesta av hönorna är numera vad branschen kallar ”frigående” eftersom Djurens rätts informationsarbete gentemot företag och konsumenter sett till att burägg snart är ett minne blott.

Men vad innebär ”frigående” egentligen?

Majoriteten av hönorna i Sverige får aldrig komma ut och känna frisk luft utan lever trånga liv inomhus tillsammans med tiotusentals andra, för att just hålla nere kostnaderna och öka varje hönas produktionstakt.

I det naturliga lever hönor i grupper om 10–30 individer och det innebär en stor stress att nu tvingas leva med flera hundra gånger fler.

Mängden hönor leder samtidigt till en väldigt hög ammoniakhalt och dålig luftkvalitet i de stora fabrikerna, vilket skadar både hönorna och de människor som arbetar där.

Efter bara ett och ett halvt år anses hönornas kroppar så slitna att de inte längre har ett värde i fabriken och kastas bort.

Hälften av dem transporteras till ett slakteri för att dödas med elbedövning och att halsen skärs av, men tusentals av dem dör av skador redan under transporten.

Den andra hälften av hönorna gasas ihjäl på plats i djurfabrikerna, en metod som innebär att hönorna kippar efter luft och blir gradvis medvetslösa.

Är påskäggen verkligen värda detta lidande? 

Dessutom, bortsett från de nio miljoner hönor som föds upp för att producera ägg i fabrikerna, så föds ungefär lika många tuppkycklingar. De anses utan värde redan från det att deras näbbar pickar hål på äggskalet.

Eftersom de inte kan värpa ägg och anses olönsamma för kycklingkött blir deras liv en obehagligt kort historia. De gasas nämligen ihjäl redan på sin första levnadsdag.

Men det behöver inte fortsätta att se ut så här. Ju färre ägg vi äter, desto färre hönor föds upp till ett liv som äggmaskiner och desto färre tuppkycklingar gasas ihjäl på löpande band.

Det finns otroligt många alternativ till ägg i dag, för såväl bakning och matlagning. Så jag vill verkligen uppmana dig som läser detta att välja bort äggen i påsk, för djurens skull. Små förändringar gör stor skillnad när vi gör dem tillsammans.


Camilla Bergvall, riksordförande Djurens rätt


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln