Naturkrisen är inte en åsikt – det är fakta

Slutreplik från Naturskyddsföreningen om skogen och klimatet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-04-22

Skogsindustrin måste visa en verklig vilja till förändring. Låt oss först tillsammans acceptera att skogens ekosystem står inför allvarliga utmaningar, så kan vi sedan börja prata om hur vi ska hantera dem. Slutreplik från Naturskyddsföreningen.

SLUTREPLIK. Skogsindustrin skriver i sin replik att de inte delar vår bild av att det pågår en naturkris i den svenska skogen.

Men naturkrisen är inte en åsikt, det är fakta.

Ansvariga myndigheter konstaterade nyligen i uppföljningen av miljömålen att de åtgärder som genomförs i skogen inte är tillräckliga för att stoppa förlusten av arters viktiga livsmiljöer.

Trenden för miljömålet ”Levande skogar” är negativ. Nu har även EU fått upp ögonen inför detta faktum.  

I vårt demokratiska system går det bra att utöva politisk påverkan, vilket många olika aktörer gör, så även Skogsindustrierna.

Ett exempel, förutom de vi lyfte i vår debattartikel, är att DN har visat att Skogsindustrierna lägger stora summor på pr, som syftar till att skapa en bild av det svenska skogsbruket som passar industrins syften.

Vi är glada att Skogsindustrierna sin replik menar att de lär sig mer för varje år hur skogen kan brukas skonsamt.

Men faktum kvarstår; den absoluta merparten av den svenska skogen brukas fortfarande med kalhyggen som främsta metod, där skyddsvärda skogar avverkas och livsmiljöer för hotade arter fragmenteras.

Det är tydligt att det svenska skogsbruket behöver ställa om. Hur det kan gå till går bra att läsa i vår rapport ”Låt skogen leva”, som publicerades nyligen.

Naturskyddsföreningen är inte motståndare till skogsbruk, men att fortsätta som idag är inte ett alternativ.

Det stämmer att skogsbruket har en viktig roll i kampen mot klimatförändringarna, vilket IPCC skriver i sina rapporter.

Vad Skogsindustrierna inte nämner är att IPCC för fram att det är helt avgörande att skydda skog för att klara klimatmålen och att frisk natur är bättre på att stå emot och bidra till att hejda klimatförändringarna.

Naturskyddsföreningen tar gärna den utsträckta handen om en dialog. Men för att det ska vara meningsfullt måste Skogsindustrin visa en verklig vilja till en förändring.

Låt oss först tillsammans acceptera att skogens ekosystem står inför allvarliga utmaningar, så kan vi sedan börja prata om hur vi ska hantera dem.


Johanna Sandahl, ordförande Naturskyddsföreningen
Karin Lexén, generalsekreterare Naturskyddsföreningen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.