Högerns mål – att få välfärden att haverera

Debattören: Sedan kan Camilla Läckberg och privata bolag härja fritt

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-12-06

För att få gehör för en högerideologi som bygger på sänkta skatter och välfärd efter plånbok måste mattan först dras undan för den stora opinion som vill se en stark skattefinansierad välfärd. Det är det Moderaterna håller på med i Stockholm, skriver Elinor Odeberg. På bilden Moderaternas partiledare Ulf Kristersson och Stockholms regionråd Irene Svenonius.

DEBATT. Under månaden som gått har 800 läkare och undersköterskor varslat på Stockholms akutsjukhus. Inspektionen för Vård och omsorg (IVO), Kommunal och Läkarföreningen oroas skarpt över hur det slår mot patientsäkerheten.

Samtidigt slår Camilla Läckberg upp portarna för en privat vårdcentral där ett läkarbesök kostar över 2000 kronor. I grunden är det vår välfärdsmodell som äventyras – av var och en efter förmåga, åt var och en efter behov.

Det som gjort Sverige unikt är den breda folkliga uppslutningen för en stark skattefinansierad välfärd utan gräddfiler. För att hålla uppe det folkliga stödet krävs dock att välfärden håller så pass hög tillgänglighet och kvalitet att även de mer välbärgade tycker att det är mer värt att bidra till den via skattesedeln än genom att betala för egna särlösningar.

För att få gehör för en högerideologi som bygger på sänkta skatter och välfärd efter plånbok måste mattan först dras undan för denna historiskt starka opinion för en behovsstyrd vård.

Det är precis det som pågått under de tretton år borgerligheten i Region Stockholm har haft fritt spelrum att privatisera, fragmentisera och skära ned på den offentliga vården.

Sjukvården i Region Stockholm har under det senaste decenniet privatiserats i en utsträckning som saknar motstycke i svensk sjukvårdshistoria.

Fyrtio vårdområden, alltifrån primärvård, gynekologi, allergologi till geriatrik, har privatiserats genom Lagen om Valfrihet (LOV).

Där LOV tillämpas råder fri etableringsrätt för företagen och politiken har inte möjlighet att styra etableringen dit behoven är som störst. Parallellt har den offentliga vården som tar hand om de tyngsta fallen ålagts återkommande sparbeting.

Den så kallade ”omställningen till nära vård” är i klarspråk att vård som i dag bedrivs offentligt ska ut på den privata vårdmarknaden.

Det är lite intressant att Moderaternas ekonomiskpolitiska talesperson Elisabeth Svantesson bestämt tar avstånd från LOV när det kommer till arbetsförmedling, med hänvisning till att det riskerar att öppnar upp för fusk, missbruk och bristande kontroll av skattemedel. Varför är det då okej när det kommer till sjukvård?

Multisjuka äldre såväl som primärvård i socioekonomiskt utsatta områden får stryka på foten för att skattemedel rinner iväg till nätläkarföretag och överetablering i innerstaden.

Privatisering genom LOV slår ut principen om vård efter behov, och ersätter det med vård efter efterfrågan. Detta i en region som har de bästa ekonomiska och infrastrukturella förutsättningarna att leverera en jämlik vård i världsklass.

I de flesta partier hade ett sådant styre straffat sig. Men ansvariga regionrådet Irene Svenonius belönas med en plats i Moderaternas partistyrelse - samma parti som förespråkar införandet av ett sjukvårdssystem baserat på privata sjukvårdsförsäkringar.

Sverige har en stolt socialdemokratisk tradition av en behovsstyrd vård som vi finansierar gemensamt. Den svenska välfärdsmodellen är ett fantastiskt exempel på hur socialdemokratisk politik förenar samhällsnytta med individuell frihet. Var och en ska känna sig trygg med att sjukvården finns där när och om du eller dina nära och kära behöver den. 

Nu står vi inför ett ideologiskt vägskäl – ska vi bygga vidare på den välfärdsmodell som gjort Sverige till ett av världens mest jämlika länder, eller ska nedmonteringen av den offentliga vården få fortskrida med växande hälsoklyftor mellan rika och fattiga som konsekvens?

Socialdemokratin kommer alltid stå upp för vår gemensamt finansierade välfärd. Nu behöver vi bli fler som höjer rösten. En annan riktning är möjlig.


Elinor Odeberg, socialdemokratisk politiker i Region Stockholm


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.