SD, er politik löser inte skolans ojämlikhet

Replik från S om förtrycket av barn i våra skolor

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Dagens verklighet där elever sorteras efter klass, religion eller andra mekanismer måste bekämpas, skriver Mattias Vepsä och Anders Österberg (S).
Foto: TT
Dagens verklighet där elever sorteras efter klass, religion eller andra mekanismer måste bekämpas, skriver Mattias Vepsä och Anders Österberg (S).

REPLIK. Sverigedemokraterna vill att skolan ska vara en neutral plats där alla barn ska känna sig välkomna och trygga. Men ska SD:s snack om likvärdighet vara något värt måste de faktiskt följa upp med en skolpolitik som kan lösa ojämlikhetsproblemen.

  • För det första. Precis som regeringen nu utreder krävs ett stopp för religiösa friskolor. Vi skulle gärna gå längre och vi tror på ett system där alla skolor drivs på lika villkor, utan vinstintresse eller utifrån trosuppfattning. Men tyvärr saknas den majoriteten i Sveriges riksdag. Dagens verklighet där elever sorteras efter klass, religion eller andra mekanismer måste bekämpas. Särskilt om man vill skapa en likvärdig och jämlik skola för alla och därför kommer förbudet mot nya religiösa friskolor vara viktigt.

  • För det andra. Udden ska riktas mot systemet och inte mot enskilda. För att bekämpa hedersproblematik och extremism måste all skol- och välfärdspersonal vara utbildad, vi måste öka kunskapen brett i samhället och vi ska inte vika en tum i kampen mot förtrycket. Istället för att ställa grupper mot varandra måste det till verkstad. Ett viktigt och avgörande steg i arbetet för att motverka hedersproblematiken i skolan är det uppdrag regeringen givit skolverket om att förtydliga läroplanen, så att lärare och huvudmän ges bättre förutsättningar att bekämpa detta förtryck.

  • För det tredje. Utmaningen för svenska skolan handlar om jämlikhet. Regeringens satsning på likvärdighetspengar måste byggas ut. Vi måste öka investeringarna i bostadsområden som halkat efter. Vi måste satsa på dem som står längst från samhällsgemenskapen. Högerpolitik handlar om raka motsatsen och göder motsättningar.

Skolan och välfärden måste alltid stå före skattesänkningar för rika!

Mattias Vepsä, riksdagsledamot (S)
Anders Österberg, riksdagsledamot (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE