Nej Magdalena, vi har inte gjort ett bra val

SSU:aren Ossian Karlsson, 16 år: Själva själen i socialdemokratin är borttappad

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-09-16

S har förlorat valet 2022. Visst har man vunnit framgångar och visat på tydligt ledarskap. Men folkrörelsen, själva själen i ett arbetarparti, är som borttappad, bortglömd, försummad. I stället ser vi ett växande, utbrett svenskt missnöje, skriver Ossian Karlsson.

DEBATT. ”Vi socialdemokrater har gjort ett bra val.”

Orden är Magdalena Anderssons. Klockan hade hunnit slå 00:30. Inne i Stockholms kanske fulaste byggnad hade hundratals socialdemokrater samlat sig för valvaka. Där stod jag bland många, trött, besviken och med en oumbärlig längtan att få komma hem och glömma alltihop.

Hur är detta ett bra val? tänkte jag.

Valet 2022 kommer att gå till historien som ett av de mest ödesmättade i svensk historia. För första gången riskerar Sverige att stå med en SD-stödd regering.

Socialdemokraterna har vuxit med två procentenheter, bland annat för att man har stulit väljare från sin eget block, främst Centerpartiet. Men, vänstern som helhet, har minskat.

Bakom borgerlighetens firande döljer sig en förnedrande sveda. Inget borgerligt parti har vuxit, trots (på grund av?) de ideologiska kompromisser och tankevurpor som SD-samarbetet har inneburit.

Högerns valrörelse gynnade ingen förutom SD.

Det är inte bara en populistisk högervåg som sveper över Sverige, det är också en ny folkrörelse som gör det. Stoltast över sitt partimedlemskap är Sverigedemokraten. Han bär sin knapp för att han vet att endast ett parti har en tydlig vision, och den går hem.

Socialdemokratin har förlorat valet 2022. Visst har man vunnit framgångar, man har erövrat storstäderna och visat på tydligt ledarskap.

Men folkrörelsen, själva själen i ett arbetarparti, är som borttappad, bortglömd, försummad. Istället ser vi ett växande, utbrett svenskt missnöje.

Kommunicerar man rätt så lyssnar människor. Om man i stället satsar allt på ett kort och går till val på kompetens och en bred förhandlingsförmåga, då genomskådar folk det.

Att erbjuda kompetens framför allt är att erbjuda ingenting. Det är att säga ”vi har ingen politik, men rösta gärna på oss ändå!”.

Socialdemokratins brist på idéer och vision märks också tydligt bland ungdomar, inte minst i Skolvalet. Även här handlar det om ett misslyckat kommunikationsarbete. Högern har varit duktig på att utnyttja sociala mediers algoritmer för att sprida hetsande budskap.

Socialdemokratin måste göra likadant genom olika kanaler och etablerandet av en konkret berättelse. Då kommer unga lyssna.

När socialdemokraterna har en valstrategi och kommunikation som ämnar att attrahera liberala väljare som i hög utsträckning redan utgör Magdalena Anderssons underlag, ja då skiter man fullkomligt i långsiktig opinionsbildning.

Något i hur socialdemokratin ser på sig själv som samhällsförändrande rörelse är djupt problematiskt.

I ett alltför träffande reportage i SvD dagen efter valet kommenterar en regeringstjänsteman: ”Här har vi gått runt och bedrivit någon jävla Hillary-kampanj och blir förvånade när våra frågor inte tar sig in i debatten. Det är klart att de inte gör. Vi kanske helt enkelt måste börja driva våra frågor.”

En annan medarbetare i regeringskansliet drar slutsatsen att ”medelklasstrategin” får anses vara en framgång, detta innan valvakans kollektiva depression hunnit bre ut sig.

Här ser vi alltså tydligt vilka strategier det står mellan. Ska S eftersträva mobiliseringen av en långsiktig klasskoalition, eller hopplöst chansa på att medelklassen lånar ut sin röst?

Givetvis finns det en poäng med att inte riskera en politisk strid man inte kan vinna. Medelklasstrategin är effektiv om man vill bevara makten och hålla undan andra.

Dessvärre håller detta endast på kort sikt, vilket är just det problem socialdemokratin har att handskas med nu.

Högerpopulismen kan inte förskjutas för alltid, inte heller är det sannolikt att man kommer loss från det förhandlingsdödläge man själv frambringat genom ständig jämkning.

Socialdemokraterna behöver påbörja ett långsiktigt folkrörelsearbete. Dess medienärvaro är alltför oinspirerad och vår klassiska målgrupp har försummats i debatten.

Nu krävs tydliga budskap och en glasklar konfliktlinje. Arbetet måste börja redan i dag.


Ossian Karlsson, 16 år och aktiv i SSU Wasastan. Medlem i S-föreningen Reformisterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.