Det ska räcka att man stänger av sig EN gång

Replik om spelberoende: Missbruket kommer fortsätta, men blir lättare att stoppa

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-02-21

Mindre anonymitet och bättre kontroller ska i framtiden stävja spelmissbruk, skriver debattören i en replik.

DEBATT. Philip Mårtensson, som själv har lidit av ett spelmissbruk, beskriver i Aftonbladet den 19 februari hur efterlängtad omregleringen av den svenska spelmarknaden är. Efterlängtad inte minst av dem som lider av spelproblem. Philip namnger mig och Branschföreningen för onlinespel och ber om vårt svar. Varsågod, det kommer här.

Vi ser också fram emot att det införs ett modernt licenssystem.

I den monopolreglering som vi ännu så länge verkar under beräknas omkring två procent av Sveriges befolkning vara problemspelare, och knappt en halv procent ha allvarliga spelproblem, enligt statistik från Folkhälsomyndigheten.

Det finns en verklig människa bakom varje siffra – och därtill ofta anhöriga – och spelproblem ska självklart motverkas.

Vi kan inte utlova att spelproblem kommer att upphöra efter omregleringen av spelmarknaden, det vore naivt, men vi kan lova att kampen mot problemspel kommer att underlättas.

Det beror på de motåtgärder som blir möjliga i licenssystemet, av vilka Philip Mårtensson själv pekar ut de viktigaste.

Vi har varit starka förespråkare av det centrala avstängningssystem som han lyfter fram. Det innebär att den spelare som så önskar kan stänga av sig EN gång hos spelmyndigheten, och därefter är man avstängd hos samtliga onlinespelbolag.

Vi har redan anslutit oss till det systemet i andra länder, exempelvis Danmark, och det fungerar bra. Tyvärr fungerar ännu inte den tekniken för landbaserade spel, som lottköp i butik, men vi hoppas att tekniken kommer ifatt även där.

I takt med att spelkonsumenterna alltmer går över till digitala spelprodukter ökar möjligheterna att skapa skyddade och trygga spelmiljöer. Det beror på att inget spel online är anonymt. Vi identifierar spelaren och vi släpper inte in minderåriga eller den som stängt av sig från spel, och vi observerar och sätter in åtgärder om vi ser spelmönster som väcker vår oro.

Philip Mårtensson berättar att han köpt en aktie i ett flertal spelbolag för att kunna göra sin röst hörd på bolagens årsstämmor. Philip är välkommen, och vi ser fram emot den dag då samma ägardemokrati kan erbjudas genom ett aktieköp i statens eget spelbolag.


Gustaf Hoffstedt, generalsekreterare, Branschföreningen för onlinespel


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.