Fulspel av EU-högern katastrof för klimatet

Debattören: Ska M, KD, C och L stödja en ohållbar jordbrukspolitik?

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-10-14 | Publicerad 2020-10-13

Nu är det upp till bevis, KD, M, C och L. Vill ni ha en jordbrukspolitik som fortsätter att skada klimatet och den biologiska mångfalden eller är ni redo att äntligen tänka om? skriver Malin Björk.

DEBATT. Med satsningar som Den gröna given och en europeisk klimatlag signalerar EU att den akuta klimatkrisen måste tas på allvar.

Visserligen är klimatmålen som EU-kommissionen angett alldeles för låga, men ambitionen att möta klimatkrisen med konkreta målsättningar och bindande åtaganden är både välkommen och nödvändig.

Ett område där EU:s politik verkligen kan göra stor skillnad för klimatet och den biologiska mångfalden är jordbrukspolitiken, som utgör nära 40 procent av EU:s totala budget, eller mer än 600 miljarder kronor. 

I dag står jordbruket för 17 procent av EU:s totala utsläpp. Enligt en beräkning från Greenpeace står enbart den ohållbara djurindustriproduktionen för större utsläpp än EU-ländernas samlade bilpark. 

Som stödet är utformat uppmuntras ett storskaligt, besprutningstungt jordbruk på bekostnad av småskaliga, ekologiskt hållbara jordbruk.

Därtill är EU:s jordbrukspolitik en fördelningspolitisk katastrof. 80 procent av utbetalningarna går till 20 procent av de största jordbruksföretagen och landägarna. 

Jordbruksstöden undergräver också demokratin och göder korruption i länder som Ungern och Tjeckien, där stora belopp går till släkt och vänner till Ungerns premiärminister Orbán eller till Tjeckiens premiärminister Babiš, som också är storägare i landets största jordbruksföretag.

Dessa djupt problematiska delar måste naturligtvis stoppas omedelbart. Det är precis vad Vänsterpartiet och vår grupp i EU-parlamentet arbetar med.

Vad gör då mitten- och högerpartierna i EU-parlamentet, där Moderaterna, Kristdemokraterna, Sverigedemokraterna, Liberalerna och Centern ingår, i det här läget? 

Den motbjudande sanningen är att de saboterar arbetet för en hållbar jordbrukspolitik genom att bilda allians för att förhindra varje progressiv förändring.

Sedan EU-parlamentets sedvanliga utskottsförhandlingar om den nya strategiska planen för EU:s jordbrukspolitik bröt samman i våras har dessa grupper, med M:s och KD:s partigrupp EPP i spetsen, helt enkelt uteslutit vänstergruppen från de fortsatta förhandlingarna, som numera hålls vid sidan av de ansvariga utskotten. 

På så sätt hoppas högern att lättare och snabbare få igenom en politik som går ut på business as usual. Det är ett riktigt fulspel och riskerar att resultera i en katastrof för klimatet och den biologiska mångfalden.

Om högerns linje får genomslag när parlamentet snart röstar skulle det innebära att EU även under de kommande sju åren fortsätter att föra en jordbrukspolitik som även fortsatt går på tvärs med våra klimatmål och göder redan rika landägare, varav åtskilliga aktivt undergräver demokratin.

Nu är det upp till bevis, KD, M, C och L. Resultatet i nästa veckas plenumomröstning om EU-parlamentets position kommer att spela en avgörande roll för EU:s framtida jordbrukspolitik de kommande sju åren. 

Enbart klimataspekten borde räcka för att ta avstånd från era europeiska högerkamrater. Vill ni ha en jordbrukspolitik som fortsätter att skada klimatet och den biologiska mångfalden eller är ni redo att äntligen tänka om?


Malin Björk, EU-parlamentariker (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.