Hej då S – nu kommer jag ut som moderat

Sofie Wiklund: Den socialdemokratiska parollen ”lika för alla” fungerade inte

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-06-20

I 15 år av mitt liv har jag varit socialdemokrat. Nu bekänner jag färg och kommer ut ur den politiska garderoben – som moderat, skriver Sofie Wiklund som ska leda arbetet med att få missnöjda socialdemokrater att ”låna ut sin röst” till M.

DEBATT. I 15 år av mitt liv har jag varit socialdemokrat: ledarskribent på Dala-Demokraten, rektor på Brunnsviks Folkhögskola och politisk sekreterare för Socialdemokraterna i Borlänge.

Jag har utbildat hundratals LO-fackliga och uttryckt min avsky för privatiseringar i Janne Josefssons ”Debatt”.

Men för snart sex år sedan lämnade jag socialdemokratin.

Tiden för eftertanke har fört mig i en ny riktning. Nu bekänner jag färg och kommer ut ur den politiska garderoben. I dag kommer jag ut som moderat.

Mitt val har väckt glada tillrop, acceptans, gråt, ifrågasättande och några enstaka påhopp.

En del socialdemokrater kallar mig för kappvändare. De känner mig inte. Jag har alltid stått för det jag tror på.

Därför vågar jag erkänna att processen som ledde mig hit, har kostat på. Flera faktorer har påverkat mitt val, men mina år som vuxenutbildningschef mellan åren 2018 och 2021 i Falu kommun var avgörande.

När jag tillträdde min tjänst ställdes jag genast inför en orimlig ekvation – kommunens femton största arbetsgivare hade svårt att hitta arbetskraft, samtidigt som det fanns 2253 arbetslösa i kommunen. Arbetskraftsbristen var akut och något behövde göras.

Jag arbetade därför fram ett förslag om att vuxenutbildningen skulle få ett uppdrag att bidra till den lokala kompetensförsörjningen. Min moderata utskottsordförande sa: ”Gå först, gå dit ingen annan gått förut”.

Och det gjorde vi: som första kommun i Sverige införde vi ett kompetensförsörjningsuppdrag för vuxenutbildningen. Vi införde ett handslag mellan Arbetsförmedlingen och kommunen och sökte upp cirka 1 200 arbetslösa och försörjningsstödstagare.

Detta resulterade i att 88 procent av de nyanlända i etableringen studerade i vår vuxenutbildning 2018. Då var rikssnittet 14 procent.

Vi storsatsade på yrkesutbildningar och såg direkt vilken skillnad det blev med våra tretton privata utbildningsföretag.

Jag fick en tankeställare när jag insåg att den socialdemokratiska parollen ”lika för alla”, sällan fungerade för någon.

I stället skräddarsydde vi kortare utbildningar på 2–12 veckor för arbetslösa och försörjningsstödstagare. Företag som hade svårt att hitta sommarjobbare kunde skapa utbildningar tillsammans med kommunen.

Samarbete – inte fiendskap – mellan det privata och offentliga, gjorde skillnad. Både för oss och för den enskilde.

Jag minns särskilt en man som närmade sig 40 år och aldrig haft ett riktigt jobb. Tack vare utbildningen, där arbetsgivaren var en aktiv part, blev han tillsvidareanställd på en fabrik. Han har bidragit till att öka företagets produktivitet – och i dag handleder han nya medarbetare.

Vi tvingade aldrig in människor i en lång utbildningskedja där de skulle gå en SFI-kurs i taget, läsa in grundskola och gymnasium och därmed sitta flera år i skolbänken.

I stället tog vi den effektivaste vägen till arbete. Våra insatser bidrog till att sänka arbetslösheten i Falun 2019. Arbetslinjen fungerade – och så borde det fungera i hela Sverige.

Därför känner jag mig i dag hemma i Moderaternas politik. De är samlingspartiet i svensk politik och är beredda att få någonting gjort.

De vill, precis som jag, att försörjningsstödet ska vara kravställt med heltidsaktivitet och leda till jobb.

Och det är ett måste, för i Sverige som land är ekvationen ännu mer skev. Arbetskraftsbristen är rekordhög, samtidigt som över en miljon människor inte kan försörja sig själva.

Varannan nyanländ jobbar inte, kan inte försörja sig själva och det går dessutom att få ut mer i bidrag än genom att arbeta. Situationen blir allt mer akut.

Sverige har inte råd att vänta. Jag kan inte stå och se på när vårt land faller isär.

Därför är jag numera medlem i Moderaterna och ansluter under valet som projektledare i Moderaternas nationella valrörelse för att vinna fler sidbytare från Socialdemokraterna till Moderaterna. Jag måste bidra till att få ordning på Sverige.


Sofie Wiklund, tidigare socialdemokrat, nu projektledare för sidbytare på Moderaternas riksorganisation


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.