Ni saknar krisinsikt om våldet, S, C, L och MP

Debattören: Samhällskontrakten kommer att krackelera om ingenting görs

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2019-01-15

Trots att 44 personer sköts ihjäl under förra året kommer inte den organiserade brottsligheten att stå i fokus för den S-regering som C och L nu väljer att stödja, skriver Tomas Tobé (M).

DEBATT. Överenskommelsen mellan S, C, L och MP saknar svar på ett av Sveriges mest akuta samhällsproblem; den grova brottsligheten. Trots att 44 personer sköts ihjäl under förra året kommer inte den organiserade brottsligheten att stå i fokus för den S-regering som C och L nu väljer att stödja.

Det är ansvarslöst att närmast ignorera ett så pass akut samhällsproblem. Just nu ser Sverige tyvärr ut att gå mot ytterligare en förlorad mandatperiod på det kriminalpolitiska området.

I valrörelsen var näst intill alla partier överens om att den allt grövre brottsligheten var ett akut samhällsproblem som behövde bekämpas. Från höger till vänster utställdes löften om fler poliser och skärpta straff. Men nu är retoriken från valrörelsen inte mycket värd. I överenskommelsen mellan S, C, L och MP saknas en strategi för hur antalet poliser ska bli fler och det finns heller inga skrivningar om skärpta straff för grovt kriminella.

Detta är djupt beklagligt och överenskommelsen vittnar om en utbredd naivitet. S, C, L och MP tycks sakna krisinsikt om hur akut läget är i Sverige idag. I vissa bostadsområden utmanar de kriminella gängen rättsstaten, dödskjutningarna slår rekord och Polisen går på knäna. Samhällskontrakten kommer att krackelera om ingenting görs.

Dagens utbredda segregation har skapat parallella samhällen, eller utsatta områden som Polisen kallar dem. I dessa bostadsområden frodas de kriminella gängen.

Trångboddhet, arbetslöshet och social utsatthet har gjort att de kriminella gängen har haft lätt att rekrytera och nu har de växt sig så starka att de närmast håller hela bostadsområden som gisslan. Värst drabbade är förstås alla de hederliga människor som bor i dessa bostadsområden.

Tyvärr ser S, C, L och MP ut att vilja fortsätta i gamla hjulspår

Decennier av tafatt kriminalpolitik har försatt oss i den här situationen. Jag menar därför att vi nu står inför ett vägval. Antingen fortsätter vi på den väg som har lett oss hit eller så gör vi någonting åt problemet på riktigt.

Det kommer inte att räcka att bara skrapa lite på ytan. Svensk kriminalpolitik behöver stöpas om från grunden om vi ska ha en chans att vända utvecklingen. Men tyvärr ser S, C, L och MP ut att vilja fortsätta i gamla hjulspår.

Målet om ytterligare 10 000 fler polisanställda finns visserligen med i överenskommelsen, men det saknas en realistisk strategi för att nå dit. Det är både oseriöst och ansvarslöst.

Har S, C, L och MP missat att över 40 personer sköts ihjäl under förra året?

Det är för mig en gåta hur fyra partier, som betraktar sig som seriösa, lyckas förhandla fram över 70 sakpolitiska förslag utan att på allvar adressera ett av Sveriges mest akuta samhällsproblem. Har S, C, L och MP missat att över 40 personer sköts ihjäl under förra året? Eller vill de helt enkelt inte se problemen?

Självfallet finns det enskildheter i överenskommelsen som är positiva. Språkkrav för medborgarskap och skärpta straff för hedersbrott är välbehövligt. Men på det stora hela kommer den S-regering som C och L nu är beredda att stödja att ytterligare undergräva samhällskontraktet genom att ignorera ett av våra mest akuta samhällsproblem.

Sverige ser ut att gå mot ännu en förlorad mandatperiod. En mandatperiod där de kriminella gängen kommer att kunna flytta fram sina positioner ytterligare på bekostnad av hederliga människors trygghet och säkerhet.

Ansvaret för detta vilar tungt på C och L.


Tomas Tobé (M), Rättspolitisk talesperson


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.