Ebba Busch, låt oss tala klarspråk nu

Replik från Somaliska riksförbundet om corona och förorten

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

I ett land som Sverige där allmänbildade är fler än okunniga väljer du Ebba Busch att visa upp okunskap mitt under krisen. Coronaviruset diskriminerar inte – men det gör du när du klandrar en etnisk grupp, skriver Habane Hassan, Somaliska riksförbundet.
I ett land som Sverige där allmänbildade är fler än okunniga väljer du Ebba Busch att visa upp okunskap mitt under krisen. Coronaviruset diskriminerar inte – men det gör du när du klandrar en etnisk grupp, skriver Habane Hassan, Somaliska riksförbundet.

DEBATT

REPLIK. Vi har senaste tiden kunna följa hur Coronapandemin splittrat familjer, bromsat ekonomin och skapat oro inom och utanför Sverige. Vi på somaliska riksförbundet i Sverige (SRFS) har också observerat hur denna kris har påverkat svenska medborgare – inte minst nationens myndighetsledare, politiker och media.

Ebba Busch, partiledare för Kristdemokraterna borde i detta krisläge visa solidaritet, dela sorgen, visa styrka och förespråka gemenskap. I stället väljer Ebba Busch att klandra och dela nationen efter etnicitet. Coronaviruset diskriminerar inte men det gör människor, Ebba Busch.
När Ebba Busch nu debatterar gällande att 15 av de 100 döda i Stockholm är svensk-somalier, vill vi på SRFS att Ebba Busch avslöjar vilket etnicitet övriga 85 döda i Stockholm har. Det vill säga om Ebba Busch inte ser skillnad på folk och folk?

Ebba Busch vill dölja hur viruset kom till Sverige för att skydda de priviligierade.

Vissa människor i vårt samhälle är mer utsatta för att de råkar ha arbeten där de utsätts för smitta i högre grad än andra yrkesgrupper. Arbeten såsom taxichaufförer, bussförare och sjuksköterskor, läkare och vårdare är alla yrken som servar de priviligierade och det är vanliga yrken i de mindre priviligierade bostadsområdena.

För en 80-årig äldre människa i en trångbodd lägenhet i ett utanförskapsområde är inte en av de som åker på skidsemester i Alperna, Italien. Hur kan du, Ebba Busch dra en så enkel slutsats för politiskt vinning att spridning av coronaviruset är kopplat till etnicitet?

I ett land som Sverige där allmänbildade är fler än okunniga väljer du Ebba Busch att visa upp okunskap mitt under krisen. Coronaviruset diskriminerar inte men det gör du när du klandrar en etnisk grupp.
I likheten med Järvaområdet norr om i Stockholm finns trångbodda områden överallt i Sverige. I Sverige är inte bostadsmarknaden anpassad för familjen annorlunda. Det behövs långsiktiga investeringar för att bygga bort trångboddheten.

Kortsiktigt behöver vi i Sverige uppmärksamma våra vardagshjältar inom service yrken och sjukvården såsom bussförare, vårdbiträden, sjuksköterskor, läkare och ambulansförare.

Det är inte läge att tillskriva coronaviruset en etnicitet för politiska poäng.


Habane Hassan, ordförande, Somaliska riksförbundet i Sverige


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE