Svenskar åker gärna på semester till diktaturer

Debattören: Inför möjlighet för resenärer att diktaturkompensera

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-12-15

2019 gjordes 1,6 miljoner fritidsresor till diktaturer. Vi uppmanar alla aktörer i resebranschen att införa möjligheten för era resenärer att diktaturkompensera sina resor till länder som kränker människors demokratiska fri- och rättigheter, skriver Anders L Pettersson.

DEBATT. Demokratin världen över är på tillbakagång. De senaste tio åren har antalet liberala demokratier minskat från 42 till 34 och i dag uppskattas omkring hälften av världens länder vara auktoritära, enligt forskningsinstitutet Varieties of Democracy (V-dem) vid Göteborgs Universitet.

Många av dessa är också populära resmål för svenskarna.

Ser man till de mest bokade vinterresorna bland svenska resenärer hos resebolaget TUI går två av fem till en diktatur.

2019, året innan coronapandemin bröt ut och det senaste normalåret för resebranschen, gjordes 1,6 miljoner fritidsresor till diktaturer. Det motsvarar mer än var tionde fritidsresa det året enligt Resebarometern.

Enligt våra uträkningar genererade resorna en uppskattad intäkt på över 1,8 miljarder svenska kronor till diktaturer.

Bortom hotellkomplexens bamseklubbar pågår kränkningar av människors demokratiska fri- och rättigheter.

I Kuba dömdes i mars i år 127 personer till sammanlagt 1 916 års fängelse efter att ha demonstrerat för bättre levnadsvillkor och medborgerliga friheter. Bland de dömda finns även barn.

I Sydostasien finns många populära resmål för svenskarna, men också dåliga arbetsvillkor – framför allt för migrantarbetare. Det är inte ovanligt med löner som understiger de lagstadgade minimilönerna, och systematiska övergrepp och misshandel förkommer.

Fler än 100 länder använder fortfarande tortyr som maktmedel. Många länder styrs fortfarande med lagar från kolonialtiden som kriminaliserar homosexualitet med upp till 30 års fängelse.

I Zanzibar, med långa vita sandstränder och turkost vatten, pågår en ständig jakt på hbtqi-personer, och i grannlandet Uganda återkommer diskussioner om att införa dödsstraff för homosexualitet.

Läget kan kännas hopplöst, men det finns saker vi kan göra. Siffrorna över svenskars fritidsresor visar vilken ekonomisk kraft turismen är. Låt oss använda den till något positivt.

Att miljoner svenskar reser och spenderar pengar i dessa länder är en viktig inkomstkälla för många människor och kan bidra med både arbetstillfällen och positiv utveckling.

Lösningen behöver inte vara att isolera odemokratiska länder eller sluta resa dit. Turism kan vara en positiv kraft, och vi kan göra den ännu bättre.

Vi uppmanar därför er, alla aktörer i resebranschen, att införa möjligheten för era resenärer att diktaturkompensera sina resor till länder som kränker människors demokratiska fri- och rättigheter.

Diktaturkompensation är ett effektivt verktyg som möjliggör för alla resenärer att betala en kompensation för en resa till ett odemokratiskt land.

Pengarna går till att stötta demokrati- och människorättskämpar i auktoritära länder. Verktyget är utvecklat av Civil rights defenders och baseras på världens största demokratiindex från V-dem.

Resans längd, den genomsnittliga momsen i landet samt en genomsnittlig dagsbudget hämtad från Tillväxtverket räknar fram hur mycket av reskassan som kommer staten till godo.

Hur stor del av denna som sedan behöver kompenseras beror på nivån av demokrati i landet – ju mindre demokratiskt ett land är desto högre kompensation.

Ni aktörer inom resebranschen har ett särskilt ansvar. Om fler diktaturkompenserade skulle de demokratiska krafterna bli starkare. Det skulle hjälpa fler människor som lever i förtryck och skydda dem som håller diktatorer till svars för sina handlingar.

Vi hoppas att ni vill vara med och göra världen mer demokratisk. När ni gör världen bättre, gör ni även era resmål bättre. 


Anders L Pettersson, exekutiv chef Civil rights defenders


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln