Staten och regionerna har ansvar för testerna

Replik från Moderaterna om coronatester i pandemin

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Att som Rådström Baastad och Hadžialić påstå att det bara handlar om att regeringen betalar och regionerna utför är direkt felaktigt. Både staten och regionerna måste dra sitt strå till stacken för att öka testningen i landet, skriver Camilla Waltersson Grönvall och Irene Svenonius.
Foto: FREDRIK WENNERLUND
Att som Rådström Baastad och Hadžialić påstå att det bara handlar om att regeringen betalar och regionerna utför är direkt felaktigt. Både staten och regionerna måste dra sitt strå till stacken för att öka testningen i landet, skriver Camilla Waltersson Grönvall och Irene Svenonius.

REPLIK. Mitt i pandemins andra våg väljer S politisk pajkastning framför att konstruktivt kroka arm. Rådström Baastad och Hadžialić uppvisar en förvånansvärd okunskap när de hävdar att ansvaret för testning är regionernas ensamt.

I fredags slöt regeringen och SKR en andra överenskommelse om testning. Såväl i den som i den första (11/6) är det tydligt att ansvaret är delat mellan staten och regionerna. Staten ska nämligen säkerställa tillgången till en nationell analyskapacitet som kan komplettera regionernas samt erbjuda smittspårningsteam.

Att som Rådström Baastad och Hadžialić påstå att det bara handlar om att regeringen betalar och regionerna utför är direkt felaktigt. Både staten och regionerna måste dra sitt strå till stacken för att öka testningen i landet.

För Region Stockholms del var regeringens mål före sommaren 23 000 tester varje vecka, vid årsskiftet kommer det att vara tredubblat.

De utmaningar som finns kring att testa fler syns i alla regioner, oavsett politiskt styre. Utökningen måste göras i samarbete, inte i konflikt.

Låt oss också påminna oss om hur ansvaret för testningen såg ut under våren. Enligt Folkhälsomyndighetens strategi, ansvarade regionerna för att testa personal, patienter och boende inom vård och omsorg. Den breda testningen skulle ske utanför regionernas uppdrag.

I juni tog regionerna över ansvaret för genomförandet av all testning och ansvarsfördelning och finansiering för testverksamheten tydliggjordes. Sedan dess har över tre miljoner tester tagits varav över en miljon i Stockholmsregionen – något som såväl statsministern som socialministern hyllat regionerna för.

Nu har överenskommelsen förlängts och kompletterats med finansiering för snabbtester förutsatt att kvaliteten godkänns av folkhälsomyndigheten. Det skulle innebära en avsevärd ökning och underlätta snabb provtagning av personal i vård och omsorg.

Utvecklingen går åt fel håll. Nu är hög tid att lägga partipolitiken åt sidan för att tillsammans bekämpa smittan. Det är tid för ansvar.


Camilla Waltersson Grönvall, riksdagsledamot och socialpolitisk talesperson (M)
Irene Svenonius, finansregionråd Region Stockholm (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE