Skamligt att skylla polisbristen på oss

Replik från Moderaterna om satsningen på rättsväsendet

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det vore klädsamt att ta ansvar och erkänna sina tillkortakommanden. Sedan 2014, då regeringen tillträde, har polistätheten sjunkit och antalet poliser som väljer att lämna yrket i förtid ökat kraftigt. Replik från Johan Forssell.
Foto: FREDRIK WENNERLUND
Det vore klädsamt att ta ansvar och erkänna sina tillkortakommanden. Sedan 2014, då regeringen tillträde, har polistätheten sjunkit och antalet poliser som väljer att lämna yrket i förtid ökat kraftigt. Replik från Johan Forssell.

DEBATT

REPLIK. Inrikesminister Mikael Damberg är nöjd över antalet nya poliser som examinerades i dagarna.

Men det förändrar inte det faktum att sedan 2014, då regeringen tillträde, har polistätheten sjunkit och antalet poliser som väljer att lämna yrket i förtid ökat kraftigt.

I samma andetag skyller inrikesministern som så många gånger tidigare polisbristen på Alliansregeringen. Det är ett skamligt grepp som syftar till att slå ifrån sig det ansvar regeringen varken vill eller förmår att ta.

Inför valet 2006 satte alliansregeringen upp en målsättning om 20 000 poliser år 2010. Det var en målsättning som sattes mot dåvarande behov och som uppnåddes. Regeringen är som vanligt fel ute, bakåtsträvande och avsaknaden av självkritik är anmärkningsvärd.

Regeringen går snart in på sitt sjunde år vid makten. Det vore klädsamt att ta ansvar och erkänna sina tillkortakommanden i stället för att försöka skylla på något som hände för tio år sedan. Verkligheten och den negativa utvecklingen talar sitt tydliga språk.

Skjutningar och sprängningar ökar och ser ut att nå ett nytt rekordår. Antalet döda och skadade ökar till följd av skjutningar, och på senare tid har allt fler oskyldiga drabbats av gängens våld. Hot mot poliser i yttre tjänst har blivit grövre, personliga och mer frekventa. Samtidigt upplevs polisen som helt frånvarande på många platser i landet.

Fler poliskollegor behövs, men även högre lön är viktigt för att vilja stanna i yrket.

Moderaterna vill fortsätta den satsning på höjda polislöner som påbörjades i M/KD-budgeten och säkerställa att de medel som avsatts till Polismyndigheten för löner verkligen går till riktade lönesatsningar för poliser. Det ska löna sig att vilja utbilda sig till och arbeta som polis.

Svensk polis är i dag inte dimensionerad för att hantera ett fyrtiotal gängmord och över 300 skjutningar per år samt alla sina andra uppgifter. Regeringen har tappat greppet om den svenska samhällsutvecklingen. Det är inte läge att vara naiv och hoppas på förbättring, det är dags att agera.


Johan Forssell, rättspolitisk talesperson Moderaterna


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE