Resultatet när det fina folket får gå före i kön

Slutreplik från John Lapidus om privata sjukvårdsförsäkringar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-02-22

Kirurgen Nenad Zeba bekräftar han mina teser. Nämligen att han själv och många andra har lämnat hälso- och sjukvårdslagens grundläggande principer om vård på lika villkor bakom sig. Slutreplik från John Lapidus.

Låt oss hoppas att kirurgen Nenad Zeba inte slinter med skalpellen så som han ibland gör med pennan. I svaretmin artikel likställer han vård efter behov med vård efter plånbok, gör märkliga kostnadsberäkningar och dömer ut den offentliga sjukvården som en plats för lidande och förnedring.

Men framför allt bekräftar han mina teser. Nämligen att han själv och många andra har lämnat hälso- och sjukvårdslagens grundläggande principer om vård på lika villkor bakom sig. Vilket i sin tur är en mentalitet och en samhällsutveckling som kan bidra till att förklara varför vissa chefer tränger sig före i vaccinkön.

Zeba skriver att han ”många gånger flyttat på privata försäkringspatienter för att en offentlig patient med ett större medicinskt behov ska få gå före till operation”.

Det normala för Zeba är alltså att det fina folket går före i vårdkön, men på eget bevåg kan han tänka sig att göra vissa undantag från den regeln.

I Zebas värld är det inte Hälso- och sjukvårdslagen som är styrande, utan prioriteringsordningen ska i stället vila på den enskilda läkarens goda vilja och välgörenhet.

Det minner om svunna tider. Innan den svenska sjukvårdsmodellen byggdes upp var det inte ovanligt att privatpraktiserande, godhjärtade läkare som Nenad Zeba förbarmade sig över populasen genom att välkomna även den som inte kunde betala för sig.

Ska vi fortsätta backa bandet? Ska vi tillbaka till ett sjukvårdssystem från förr? Det är frågor som måste ställas inte bara till Zeba, utan till alla som förespråkar mer privatisering och ökad ojämlikhet inom vården.

Det är frågor som måste ställas till de 800 000 personer som, med privata sjukvårdsförsäkringar, köper sig före alla andra medborgare i vårdkön. Det är frågor som måste ställas till företrädare för TCO och Saco, som låter sina tjänstemän få bättre tillgång till sjukvård än arbetare.

Det är frågor som handlar om vi ska följa hälso- och sjukvårdslagen eller om vi, gradvis, ska förvandla den till ett tomt skal.


John Lapidus, forskare ekonomisk historia Handelshögskolan vid Göteborgs universitet


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln