Industrin är nyckeln för att klara klimatet

Socialdemokraterna: Det borde även Moderaterna förstå

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-01-04

Industrin och alla som jobbar där visar nu vägen i den svenska klimatomställningen – och i den globala. Det är tillsammans, genom att samarbeta mellan politik och näringsliv som vi kan klara klimatet, skriver Åsa Westlund, Hanna Westerén och Anna-Caren Sätherberg.

DEBATT. Moderatledaren Reinfeldt hävdade en gång att svenska industriarbetare var ett minne blott – ”basically gone”. Men sanningen är den motsatta. Industrin står för en femtedel av Sveriges sysselsättning och är nyckeln till att klara såväl klimatet som svensk konkurrenskraft framöver.

Industrin och alla de industriarbetare som jobbar där visar nu vägen inte bara i den svenska klimatomställningen, utan också den globala. Det är tillsammans, genom att samarbeta mellan politik och näringsliv som vi kan klara klimatet.

Den senaste tidens innovativa satsningar inom bland annat fordonsindustri, stålproduktion och gruvdrift möjliggör kraftigt minskade utsläpp, skapar nya jobb och framtidstro i hela landet.

Statligt ägda gruvbolaget LKAB har nyligen meddelat att de gör en av Sveriges största investeringar någonsin – 400 miljarder – för att ställa om sin produktion i Malmberget/Kiruna. Satsningen kommer minska koldioxidutsläppen hos bolagets kunder med ofantliga 35 miljoner ton per år. Det motsvarar utsläppen som skapas av allt privatbilskörande i Sverige under 3,5 år.

En gigantisk satsning för att minska koldioxidutsläppen i Sverige, vilka enligt riksdagens mål ska vara netto noll år 2045 för att sedan bli negativa.

Samtidigt räknar bolaget att satsningen skapar 2 000–3 000 nya arbetstillfällen. Det här är bara ett exempel på hur fel Reinfeldt hade – industrin och industriarbetarna är avgörande för svensk konkurrenskraft och utveckling.

Det är också ett exempel på hur Sverige och svensk industri tar ledningen i den globala klimatomställningen med bland annat fossilfri stål- och järnindustri. 

De med mest muskler och störst utsläpp måste ta det största ansvaret för att minska vårt klimatavtryck, vilket också sammanfaller med en långsiktigt hållbar industri och ett starkt Sverige.

Nyligen meddelade Volvo Cars att de investerar i elmotorproduktion i Skövde, vilket beräknas leda till 500 nya jobb. Samtidigt kom nyheten att Stockholm Exergi skalar upp för att för att kunna fånga in ännu mer koldioxid, något de är världsledande inom. De räknar med att motverka mer utsläpp än hela inrikesflyget släpper ut.

Scania miljardinvesterar i Södertälje för att elektrifiera sina fordon, med hjälp av battericeller från Northvolts batterifabrik i Skellefteå. I höstas meddelade SSAB att de tillsammans med Vattenfall och LKAB blir först i världen med att producera stål utan kol.

Att industrin och privatpersoner – utifrån sina förutsättningar – tar ansvar för att göra klimatsmarta val kommer avgöra hur vi framgångsrikt ställer om Sverige.

En aktiv och ambitiös klimatpolitik där vi gemensamt tar ansvar för omställningen är en förutsättning för att industrin ska våga göra de här investeringarna. Genom Industriklivet, där staten bidrar till klimatsmarta tekniksprång inom industrin, tas ett gemensamt ansvar för att ställa om Sverige.

I höstbudgeten stärktes denna satsning med 750 miljoner för 2021.

Socialdemokratisk klimatpolitik bygger på utveckling, framtidstro och nya möjligheter. Vi kommer behöva göra stora insatser i samhället för att kunna behålla det välfärdssamhälle vi är vana vid.

Med innovation och utvecklig kommer till exempel industrins omställning både skapa fler jobb och göra vår industri långsiktigt hållbar och den bästa i världen.

Mot oss har vi Moderaterna, vars tidigare partiledare avslöjade partiets syn på industrin och industriarbetare. M var från början kritiska till Industriklivet och vill fortfarande lägga ned dess motsvarighet i kommuner och regioner – Klimatklivet.

Detta är ett exempel på hur de brister i perspektivet att hela landet ska kunna delta i omställningen på sina villkor och att klimatomställningen måste ske här och nu.  

Moderaterna har också hånat Innovationsrådet, och kallat det för ”Stefans fikastund”. Rådets uppgift är att förbättra förutsättningarna för att samhället ska kunna lösa utmaningar med hjälp av innovation, och det är del av infrastruktur som regeringen har skapat där samverkansprogram och statliga pengar möjliggör en fortsatt stark svensk industri.

Detta är inte bara satsningar för klimatet utan också på alla industriarbetare. Vi socialdemokrater vill inte bara se fler industriarbetare, vi tänker också se till att industriarbetarna i Sverige fortsätter att ligga i framkant och visa vägen för en hållbar industri och ett konkurrenskraftigt Sverige.


Åsa Westlund, gruppledare finansutskottet i riksdagen (S)
Hanna Westerén, gruppledare miljö- och jordbruksutskottet i riksdagen (S)
Anna-Caren Sätherberg, gruppledare näringsutskottet i riksdagen (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.