Män behöver sluta att skylla på alkoholen

Debattörerna: Drickandet används systematiskt som ursäkt för dåligt beteende

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-09-03

Att dricka som en karl må upplevas som ett förlegat uttryck men dess innebörd fortsätter att påverka unga mäns vardag. Särskilt bekymmersamt är att se hur alkohol systematiskt fortsätter att användas som en ursäkt för dåligt beteende, skriver Karin Hagman och Atilla Yoldas.

DEBATT. Det är oroväckande att se hur destruktiva alkoholnormer lyckas greppa tag i generation efter generation.

Särskilt bekymmersamt är att se hur alkohol systematiskt fortsätter att användas som en ursäkt för dåligt beteende. Lika anmärkningsvärt är hur föreställningar om manligt och kvinnligt påverkar vårt förhållningssätt till drickande.

I en tid av förändring där vi välkomnar nya rutiner, låt oss ta tillfället att utmana begränsande ideal kring alkohol. 

Trots att unga dricker allt mindre påverkas man fortfarande av historiska förväntningar på män och kvinnors drickande.

I en rapport från IQ framkommer det tydligt att exempelvis alkoholkonsumtion synliggör en begränsande mansroll. Att dricka mycket alkohol och kunna hantera det verkar vara en seglivad stereotyp kring manlighet.

En man som inte dricker avviker från normen och han förväntas därmed att komma med en extraordinär ursäkt för att säkra gruppens acceptans. Men långt ifrån alla vill dricka sig berusade och tappa kontrollen.

Det krockar också med ett mer modernt mansideal som handlar om att visa känslor och vara omhändertagande.

Att dricka som en karl må upplevas som ett förlegat uttryck men dess innebörd fortsätter att påverka unga mäns vardag. Hur länge ska vi tillåta det?

För kvinnor innebär alkohol fortfarande en krock av olika ideal och förväntningar.

Samtidigt som drickande kan symbolisera kvinnors frihet och jämställdhet lever konservativa föreställningar vidare om hur kvinnor som dricker är oansvariga. Inom det ryms även att kvinnor behöver anpassa sitt drickande för att vara de som tar ansvar.

Forskning har visat hur kvinnor utvecklat vanor och metoder för att inte dricka alkohol, eller att dricka måttligt, för att skydda sig från oönskade sexuella närmanden, våld från män och från samhällets moral.

I IQs rapport framkom det att 70 procent av de unga vuxna tror att kvinnor undviker att dricka och bli berusade för att kunna hantera risker eller riskfyllda situationer. Varför förväntas inte män att göra detsamma?

Vi ser även hur destruktiva alkoholnormer synliggörs när alkohol systematiskt används som en ursäkt för dåligt beteende.

Detta ser vi ofta förekommer både i vår vardag och i domar där fruktansvärda våldsbrott har begåtts där man förklarar det med alkohol och berusning.

I en undersökning som IQ gjort framkom det att 73 procent bland unga vuxna anser att alkohol i hög grad används som en ursäkt för dåligt beteende.

När det gäller vilka beteenden som unga män bortförklarar med att de var berusade omnämns “tafsa på någon” som en av de mest förekommande handlingarna, följer efter “att göra bort sig”.

Även när det kommer till våld syns en tydlig skillnad mellan könen, 56 procent av männen och 71 procent av kvinnorna svarar att det är ett beteende som slätas över.

Är det inte dags att höja ribban där alkoholen inte längre räcker som en ursäkt?

Vi tycker att det är hög tid att granska och utmana rådande alkoholnormer som inte bidrar. Vi har nu en möjlighet att sluta cementera beteenden som begränsar våra liv.

Låt oss gemensamt göra det med några första steg: 

  1. Börja med dig själv, fundera över ditt eget beteende när du dricker. Bidrar det verkligen till en bättre stund för dig och andra?
  2. Sluta acceptera och skyla över andras dåliga beteende med alkohol som ursäkt. Våga ifrågasätta, du är säkert inte ensam om att må dåligt om någon i din omgivning beter sig illa när den är berusad.
  3. Hitta på nya sätt att umgås. Kanske behöver häng med kompisar inte alltid innebära alkohol? 


Karin Hagman, vd IQ
Atilla Yoldas, journalist


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln