Vårt krav: De ukrainska barnen måste få skydd

Fritzon och Wallström: EU behöver omgående tar fram ett barnpaket

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-03-23

Vi kräver att EU omgående tar fram ett barnpaket för att skydda och hjälpa de barn som påverkas av kriget. Det handlar om barns rättigheter och vår skyldighet, skriver Heléne Fritzon och Margot Wallström.

DEBATT: Kriget i Ukraina har pågått i en månad. Läget är allvarligt och EU:s samlade stöd är angeläget. I konflikter drabbas alltid barn värst.

Vi kräver att EU omgående tar fram ett barnpaket för att skydda och hjälpa de barn som påverkas av kriget. Det handlar om barns rättigheter och vår skyldighet.

Just nu är det över 1,5 miljoner barn på flykt från Putins brutala krig och antalet ökar snabbt. Enligt FN får ett ukrainskt barn flyktingstatus varje sekund.

Det är ett krig de inte valt, ett krig de inte kan påverka, ett krig där de är helt oskyldiga men straffas brutalt. Deras hem blir ruiner, familjer splittras och lekplatser, skolor och sjukhus bombas.

I krig och konflikter drabbas barn enormt hårt. Många av Ukrainas 7,5 miljoner barn är i desperat behov av säkerhet, skydd, humanitär hjälp och psykosocial vård och antalet barn i nöd blir större för varje dag.

Vi kräver därför att Europeiska rådet och EU-kommissionen omgående tar fram ett barnskyddspaket för att skydda och hjälpa de barn i och från Ukraina som påverkas av kriget och stötta den ukrainska regeringen i det arbetet.

Det handlar om att försvara och stärkas barns mänskliga rättigheter – ge alla barn en framtid – och leva upp till våra skyldigheter. 

Barnkonventionen är ett rättsligt bindande internationellt avtal som slår fast att barn är individer med egna rättigheter.

Alla EU:s medlemsländer har skrivit under barnkonventionen. Sverige och flera andra länder har antagit barnkonventionen som lag – det är nu vår skyldighet att göra den till verklighet för alla barn.

Nu kräver vi att EU och dess medlemsstater uppfyller barnkonventionen, EU:s strategi för barnets rättigheter och den europeiska barngarantin för att säkerställa att ett barnrättsperspektiv integreras i alla åtgärder och finansiering kopplat till kriget i Ukraina.

EU måste se till att barns grundläggande behov tillgodoses. Det handlar om skydd, rent vatten, mat, hygienpaket, hälsa och sjukvård, utbildning och psykosocialt stöd.

Alla barn som flyr måste registreras och följas upp och alla insatser vidtas för att minska risken för människohandel. Det måste finnas barnvänliga platser där barn kan få andrum, leka och känna sig trygga. Leken är ett sätt för barnen att tänka på annat och ha roligt, men också ett viktigt verktyg i kris och oro.

Den ger möjlighet att bearbeta intryck och upplevelser på ett tryggt sätt.

EU måste säkerställa stöd till familjer och familjeåterförening. Familjen och trygga vuxna i barnets närhet är en enormt viktig skyddsfaktor för barnet. Bland det värsta ett barn kan råka ut för i en krigssituation är att skiljas från sin familj.

Förutom traumatiska minnen löper ett barn utan föräldrar och trygga vuxna en större risk att hamna i utsatta situationer. 

Den ryska statsledningens invasion av Ukraina fortsätter att ha en förödande inverkan på barns liv och framtid. När Putin fortsätter sitt grymma krig får vi inte svika barnen. 

Barns rättigheter måste alltid försvaras och stärkas.

Med ett barnskyddspaket kan vi arbeta tillsammans med den ukrainska regeringen för att se till att alla barn, både i EU och i Ukraina, får det skydd och den hjälp de behöver och har rätt till. 

Ett barnrättsperspektiv måste integreras i alla åtgärder som rör kriget i Ukraina. Det handlar om barns mänskliga rättigheter och våra skyldigheter. Alla barn har rätt till en trygg uppväxt. Inget barn ska behöva uppleva krig och få sin vardag slagen i spillror. 

Vi kräver ett barnpaket där barns rätt till skydd, liv och utveckling garanteras.


Heléne Fritzon, delegationsledare för Socialdemokraterna i Europaparlamentet (S)
Margot Wallström, EU-kommissionär 2000-2010 samt Utrikesminister 2014-2019 (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen
Ukraina