Bakom varje oönskad graviditet står en man

Debattören: Män tar sig rätten att besluta om kvinnors kroppar – men slipper konsekvenserna av en graviditet

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Oönskade graviditeter orsakas till lika del av att män ejakulerar som att kvinnor har ägglossning under samlag. Att det skulle vara straffbart för män som en del av orsaken till att kvinnan blev oönskat gravid är för de flesta av oss helt otänkbart, skriver Milla Belkacem, barnmorska.
Foto: GETTY
Oönskade graviditeter orsakas till lika del av att män ejakulerar som att kvinnor har ägglossning under samlag. Att det skulle vara straffbart för män som en del av orsaken till att kvinnan blev oönskat gravid är för de flesta av oss helt otänkbart, skriver Milla Belkacem, barnmorska.

DEBATT. Aldrig har jag hört talas om en lag som inskränker mannens fulla rätt till sin kropp. Och heller har jag inte fått möjligheten att ta ställning till en sådan lag. Kanske för att vi i Sverige litar på att människor kan fatta egna beslut om sin kropp.

Men det kanske vore på sin plats att vi alla oavsett kön, politisk åskådning eller religiös övertygelse har möjlighet att rösta för ett förslag om vasektomi på män som vill begränsa aborträtten.

Oönskade graviditeter orsakas till lika del av att män ejakulerar som att kvinnor har ägglossning under samlag. Att det skulle vara straffbart för män som en del av orsaken till att kvinnan blev oönskat gravid är för de flesta av oss helt otänkbart.

Och som man hade du troligtvis stridit för din rätt att själv bestämma för hur du har sex. Men män tar sig ändå rätten att besluta om kvinnors kroppar trots att de flesta av dem saknar livmoder och därmed slipper konsekvenserna av att bli oönskat gravid.

Under en middag tillsammans med vänner kom abort på tal och av oss fem var vi fyra som någon gång gjort en abort. En period som sträcker sig från tonåren till där vi är i dag, 30 plus. Ett liv fyllt med tonårsförälskelser och hjärtan i kras, one night stands, pojkvänner, otaliga p-piller som svalts och några som glömts. Spruckna kondomer och dagen efter piller, säkra perioder och avbrutet sex.

Det har varit känslor i svallning och beslut som måste tas. Vi har pluggat, jobbat, sagt upp oss, varit arbetslösa, rest och bott utomlands. Vi har bott trångt och vi har bott stort. Vi har levt det liv vi trott på och velat.

För ingen planerar att bli oönskad gravid – men risken är stor när man som kvinna är fertil i närmare 30 år. Det är en risk som kommer med att ha sex och inga preventivmedel har ett hundraprocentigt skydd.

En ändrad lagstiftning kan omöjligt hindra oönskade graviditeter. Likväl försvinner inte kvinnans beslutsamhet om abort av en sänkt abortgräns, utan innebär snarare ett stort lidande.

Det är oerhört problematiskt att vissa grupper pratar om människolivets okränkbara värde, alltså fostrets rätt till liv samtidigt, som de försöker lagstifta mot kvinnors hälsa och rätten att ta egna val om sin kropp och framtid.

En av de orsaker som leder till faktaresistens är att man håller fast vid de övertygelser som hör till den egna gruppen. Grupper vars sammanhållning är betydligt viktigare än att lyssna till sakkunniga och kvinnors egen erfarenhet och önskemål.

Och i takt med att Sverige och stora delar av världen blir allt mer polariserat desto viktigare blir det för dem att hålla sig till sin egen grupp och där varken evidens, forskning eller vad sakkunniga säger spelar någon roll.

Vi kan inte tillåta nationalister och högerpopulister göra gemensam sak med de som av religiösa skäl vill inskränka aborträtten. Eftersom de låter sig styras av okunskap, eget tyckande och religiös övertygelse istället för att se till det faktum att abortfrågan handlar om rätten till sin kropp, men framförallt rätten till sitt liv. Säkra aborter räddar nämligen människoliv.

Abortfrågan har sin grund i alla människors lika värde. Inte för att vi kvinnor är någons mamma, fru, flickvän eller dotter utan för att kvinnor är människor. Och alla människor bör ha rätt att ta beslut över sin egen kropp.

Det måste bli ett slut på att kontrollera kvinnors kroppar och sexualitet. Sluta tafsa på aborträtten!


Milla Belkacem, barnmorska, Stockholm


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE