Ett slag i luften – fusk på vägarna fortsätter

Replik från SD om regler för transportnäringen

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Ett kollektivavtal når inte de problem som är på väg att slå ut hela den seriösa åkerinäringen, skriver Peter Lundgren och Thomas Morell.
Foto: TT (Montage)
Ett kollektivavtal når inte de problem som är på väg att slå ut hela den seriösa åkerinäringen, skriver Peter Lundgren och Thomas Morell.

DEBATT

REPLIK. Socialdemokraterna lovade ordning och reda på de svenska vägarna.
Ni gjorde ett försök att skärpa beställaransvaret, men ni missade det stora problemet – cabotage. (Transporter inom ett lands gränser, utfört av ett företag som är registrerat utanför detta lands gränser, reds anm).

Sedan förra valet har trafikpolisen mer eller mindre avvecklats. Det finns några få enheter kvar där poliser och bilinspektörer gör så gott de kan, men de är allt för få.

Nu försöker socialdemokraterna skylla misslyckandet på att de inte fick igenom ett krav på kollektivavtal för alla förare som kör i Sverige.

Ett krav på kollektivavtal är ett gigantiskt slag i luften och har ingen effekt i kampen mot fusket inom transportnäringen.

Ett kollektivavtal når inte de problem som är på väg att slå ut hela den seriösa åkerinäringen.  

Behörighet att kontrollera förarnas kör- och vilotider på väg finns endast hos polisman eller bilinspektör, ingen annan.

För att nå de som fuskar måste det finnas en fungerande kontroll ute på våra vägar där personal med rätt kompetens kan lagföra de som bryter mot lagstiftningen. Då kommer vi åt de förare och åkerier som sätter i system att manipulera färdskrivare, köra på annans förarkort eller utföra godstransporter utan att inneha ett trafiktillstånd.

En effektiv kontrollverksamhet sätter inte enbart käppar i hjulen för de som bryter mot de regelverk som gäller den yrkesmässiga trafiken, den når även kriminalitet som är kopplad till den olagliga trafiken.

Polisen och försäkringsbranschen har konstaterat att det årligen förs ut stöldgods ur landet till ett värde av flera miljarder.

Efter valet i höst kommer Sverigedemokraterna föreslå införandet av en särskild enhet för kontroll av den yrkesmässiga trafiken. En enhet som effektivt kan ta upp kampen mot fusket inom transportnäringen.

Med en effektiv kontroll kan äntligen den seriösa åkerinäringen få tillträde till en sund transportmarknad, ni socialdemokrater får mer än gärna ge stöd åt det förslaget.


Peter Lundgren, Europaparlamentariker (SD)
Thomas Morell, Riksdagskandidat (SD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE