Kvotera in kvinnor – på verkstadsgolvet

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2014-10-21

Företags-vd: Medge undantag från LAS baserat på kön

De första som får gå när industrin gör nerskärningar är kvinnorna. I Sverige, och speciellt här i norra Sverige, är det en väldig mansdominans inom verkstadsindustrin. Vi är flera verkstadsföretagare i min region som under en längre tid arbetat aktivt för att öka intresset bland unga kvinnor för industrin. Vi gör besök i grundskolan inför gymnasievalet, tar emot studiebesök och visar upp vår arbetsplats, vårt arbete och kan till och med garantera dem en bra praktikplats om de väljer gymnasiets industrilinje. Och vid varje besök talar vi också om att vi vill anställa kvinnor i verkstadsindustrin. Det här har lett till att vi fått in fler kvinnor.

Men förr eller senare kommer en lågkonjunktur, eller bara en tillfällig nedgång i beläggningen, och då är det kvinnorna som får gå först. I ett slag har vi förts 15 år tillbaka i tiden vad det gäller könsfördelningen på arbetsplatsen. Har man som jag bara tre kvinnor i produktionen och en eller två måste gå, är risken stor att den tredje också väljer att sluta så småningom fastän hon inte står på tur enligt LAS-listan. Det är tungt att vara ensam kvinna på en mansdominerad arbetsplats.

Det pratas mycket om kvotering till styrelser men om man någon gång skall ha könskvotering är det i så fall här, på det första trappsteget. På samma sätt som man får göra avsteg från LAS för kompetens vill jag kunna göra avsteg för ett underrepresenterat kön (minde än 15 procent) för att hela gruppen skall utvecklas.

Varför vill jag, och varför arbetar jag så mycket för att få in kvinnor i vårt företag? Ja, för det första så blir arbetsplatsen bättre, trevligare, mer utvecklande och effektivare om båda könen finns representerade. Det krävs kanske mer för att leda ett företag med stor åldersspridning, olika bakgrund, yrken och kön, men det är så mycket mer stimulerande och givande.

Min erfarenhet säger också att kvinnor arbetar på ett annat sätt. Dom orkar inte lyfta lika mycket som männen. Istället använder dom de lyfthjälpmedel som finns och lär även männen att göra det. Det en kvinna inte orkar lyfta ska inte en man heller lyfta. Generellt är kvinnorna också bättre på att använda den skyddsutrustning som finns på arbetsplatsen.

Jag vill ha kvar Therese, Louise och Sara även om vi skulle tvingas till en personalminskning. De gör inte bara ett bra jobb, de är också stora förebilder för andra unga kvinnor. Unga kvinnor som därigenom kan inspireras att göra samma yrkesval. Några av dem kommer sedan att gå vidare och bli duktiga gruppledare, verkstadschefer, vd:ar och styrelsemedlemmar. Det viktigaste jämställdhetsarbetet är det som görs på ingångsnivån. Dagens LAS-regler är ett av de viktigast långsiktiga hindren för ökad jämställdhet i industrin!

Maud Spencer

Följ ämnen i artikeln