Låt inte Ungern bli ordförande för EU

Malin Björk: Regeringen måste ta chansen att sätta press på Orbán

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-05-27

Tillsammans med Spanien och Belgien borde Sverige ställa kravet att om Viktor Orbán och Ungern fortsätter att trampa på demokratin, rättsstaten och grundläggande rättigheter, så kan de inte få ta över som EU:s ordförandeland, skriver Malin Björk, Vänsterpartiet.

DEBATT. Om inte Ungern kan leva upp till de grundläggande kraven på demokrati och rättsstat måste den svenska regeringen agera för att det planerade ungerska EU-ordförandeskapet stoppas.

 

Om bara en månad tar det svenska ordförandeskapet i EU slut och Spanien tar över. Därefter är det Belgiens tur, och om ett år, den 1 juli 2024, är det enligt planen Ungern som ska ta över ordförandeklubban.

Om det svenska ordförandeskapet ska bli ihågkommet för något mer än sänkta ambitioner inom klimat- och flyktingpolitiken skulle den svenska regeringen kunna göra en rejäl insats för att stärka demokrati- och rättsstatsprinciperna i EU.

Tillsammans med Spanien och Belgien borde Sverige ställa kravet att om Ungern fortsätter att trampa på demokratin, rättsstaten och de grundläggande rättigheterna, så kan den ungerska regeringen inte få ta över som EU:s ordförandeland.

 

Vi kan helt enkelt inte låta EU ledas av en regering som sedan över ett decennium tillbaka attackerar mediefriheten, den akademiska friheten, civilsamhället, lärares arbetsvillkor, hbtqi-rättigheter, domstolsväsendet, och som dessutom stoppar EU-medel i privata fickor.

Som om detta inte räckte är Ungerns premiärminister Viktor Orbán utan tvivel också Rysslands president Putins allra närmsta allierade i Europa.

Att ha Ungern som ordförandeland under dessa förutsättningar skulle vara förödande för oss alla, för EU-politiken och för EU:s anseende i världen.

 

Det svenska ordförandeskapet måste visa att det inte tänker ge upp när det gäller situationen i Ungern. Om vi inte stoppar utvecklingen där kommer vi se en spridningseffekt, där allt fler länder riskerar att ta efter Ungern.

Vi ser det naturligtvis redan i Polen men också i Italien, vars premiärminister Giorgia Meloni inte hymlar med sitt stöd för Orbán. Även den svenska regeringens lokomotiv, Sverigedemokraterna, har lyft fram Ungern som ett föregångsland. 

 

EU:s medlemsländer i Europeiska rådet har visserligen inlett ett så kallat artikel sju-förfarande mot Ungern, som i slutändan kan leda till att Ungern förlorar sin rösträtt i Rådet. Det svenska ordförandeskapet har också aviserat en utfrågning av ungerska regeringsföreträdare.

Rådet har också, efter upprepade uppmaningar från EU-parlamentet, stoppat utbetalningarna av vissa EU-medel till Ungern.

Det är bra, men det räcker inte. Medlemsländerna i Rådet har under alltför lång tid varit alltför passiva när det gäller Ungern.

 

När EU-minister Jessica Roswall på tisdag träffar sina kollegor i EU:s övriga regeringar för att diskutera rättsstatssituationen i Ungern borde hon vara tydlig med att hon inte tänker nöja sig med nya utfrågningar där representanter från den ungerska regeringen återigen bedyrar att allt är frid och fröjd.

Utfrågningarna måste också utmynna i konkreta rekommendationer om åtgärder som Ungern måste vidta för att leva upp till de grundläggande kraven om en fungerande rättsstat, annars kan landet inte leda EU nästa år.

 

På torsdag röstar vi i EU-parlamentet om en resolution om Ungern som jag förhandlat fram för vänstergruppen. Där finns såväl en detaljerad lägesbeskrivning av Ungern som konkreta rekommendationer för den ungerska regeringen att genomföra.

Där finns också ett tydligt ifrågasättande av Ungerns trovärdighet som ordförandeland för EU 2024. Jag förväntar mig ett brett stöd för resolutionen från alla svenska partier – utom Sverigedemokraterna, förstås, som aldrig missar en chans att visa att de i Orbán ser en förebild.

Nu har den svenska regeringen ett bra tillfälle att visa att den på riktigt värnar om de grundläggande demokratiska principerna och inte låter Sverigedemokraterna styra även detta politikområde. Ta den.


Malin Björk, EU-parlamentariker (V)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.