Sveriges vapenexport förlänger Jemenkriget

Replik från Rädda Barnen och Svenska Freds om regeringens roll i konflikten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-02-23

Regeringen talar med kluven tunga. Förra året uppgick Sveriges bistånd till Jemen till 351,4 miljoner kronor. Exporten av krigsmateriel till parter i den Saudiledda koalitionen som strider i Jemen uppgick till mer än fyra gånger så mycket, 1 529 miljoner kronor. Replik från Helena Thybell och Agnes Hellström.

REPLIK. I dag finns det ingen farligare plats på jorden för barn än Jemen, skriver Ann Linde och Per Olsson Fridh.

Vi håller med. Barn dör fortfarande av bomber, konflikten driver fram en ekonomisk katastrof, infrastrukturen är sönderbombad och matbristen ökar. Sverige kan spela en viktig roll i att få slut på konflikten och stötta humanitärt och vi välkomnar ett stärkt engagemang för Jemens befolkning.

Men regeringen talar med kluven tunga. Förra året uppgick Sveriges bistånd till Jemen till 351,4 miljoner kronor. Exporten av krigsmateriel till parter i den Saudiledda koalitionen som strider i Jemen uppgick till mer än fyra gånger så mycket, 1 529 miljoner kronor.

Vapenexporten till de stridande parterna försvagar Sveriges möjlighet att bidra till fred, den legitimerar ländernas agerande och bidrar till att konflikten förlängs.

Flera länder har nyligen omprövat sin vapenexport till stridande parter. Tyskland har förlängt sitt exportförbud till Saudiarabien, Italien har återkallat befintliga vapenlicenser till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten. USA har fryst vapenexport och ser över tidigare godkända affärer till Saudiarabien och Förenade Arabemiraten.

Samtidigt står Sverige medvärd för FN:s givarkonferens till förmån för Jemens befolkning veckan efter att Saab återigen levererat krigsmateriel till Förenade Arabemiraten. Inga hjälpsändningar är nog när Sverige bidrar till att förlänga kriget och förvärra konsekvenserna – speciellt för barn som blivit en måltavla. 

Linde och Fridh avslutar med att säga att vi alla har ett ansvara att göra vad vi kan. Vad regeringen kan göra är att ta ansvar för att omedelbart stoppa all export inklusive följdleveranser av krigsmateriel till de krigande parterna i Jemen.

Först då kan Sverige med trovärdighet uppmana omvärlden att ta ökat ansvar och vara en drivande kraft i den politiska offensiv för fred som ministrarna skriver om. Barnen i Jemen förtjänar att Sverige helhjärtat och utan undantag verkar för ett slut på konflikten.


Helena Thybell, generalsekreterare, Rädda Barnen
Agnes Hellström, ordförande, Svenska Freds- och Skiljedomsföreningen


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.