Sluta ”langa” olja i vårt namn, Lundin Energy

Erik Lundin och sex andra svenskar med samma efternamn: Lägg ner

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-09-11

Rapparen och grammisvinnaren Erik Lundin är en av sju svenskar med efternamnet Lundin som protesterar mot Lundin Energys oljeverksamhet. ”För oss som delar namn med bolaget är det personligt”, skriver de.

DEBATT. Vi som skrivit under heter alla Lundin i efternamn – men är trötta på att förknippas med Lundin Oil och dess skadliga verksamhet. I stället för oljeprofit till varje pris så vill vi se en klimatomställning av samhället och att oljebolaget Lundin läggs ner.

För två chefer från Lundin Oil – bolaget som numera kallar sig Lundin Energy – väntar fortfarande åtal för folkrättsbrott i södra Sudan. Fredsorganisationen PAX uppger att 12 000 människor dödades och 160 000 drevs på flykt i det område Lundin ville utvinna olja. Ingen är dömd ännu, men oavsett domen är det uppenbart att människors liv och hälsa åsidosatts i jakten på fossila bränslen.

Vi vet inte om cheferna kommer att dömas eller inte – men oavsett vad rätten säger är det uppenbart att företagets skadliga verksamhet fortsätter.

I dag koncentrerar sig Lundin i stället på Nordsjön utanför Norge. Inga barnsoldater eller regeringstrogna miliser har synts till, men konsekvenserna för oss alla är ändå förödande. Om vi ska kunna hålla klimatkrisen i schack kan inga nya kolgruvor, gasfält eller oljekällor öppnas.

Men affärsidén för bolag som Lundin är att hela tiden hitta ny olja att pumpa upp.

Vad som ska bli konsekvenserna av klimatförändringarna behöver vi inte länge spekulera om: skogsbränder, orkaner och torka är bara en del av vad som drabbar världen redan i dag. Och det riskerar att bli värre om inte utsläppen begränsas rejält. Därför måste vi ta strid mot varje ny utsläppskälla.

Det är sant att efterfrågan på bensin också är viktig: och där finns det mängder av organisationer och rörelser som jobbar mot samhällets fossilberoende.

Men lejonparten av skulden finns hos den globala fossilindustrin – som aktivt jobbar för att kunna fortsätta så länge som möjligt, oavsett konsekvenserna för människor och klimat. Lundin är en svensk representant för denna industri.

Lundin är förstås inte omedvetna om klimatkrisen. Därför storsatsar de på att verka miljövänliga. Deras oljefält Edvard Grieg har exempelvis fått utmärkelsen ”Carbon Clear”. Vad betyder då detta, att oljefältet slutat producera olja? Nej, det är att själva utvinnandet av oljan har blivit mindre koldioxidintensivt.

Men det stora problemet med oljeutvinning är att oljan bränns – inte hur den utvinns. Lundin försöker som alla andra fossilbolag att vinna tid– ju mer av oljan som hinner tas upp innan jordens samhällen sätter stopp, desto mer profit till ägarna.

Vi är glada över den snabba framväxten av förnyelsebar energi och alternativ till fossilförbränning. Men det ger bara en positiv klimatpåverkan om den fossila energin samtidigt minskar. Ökar både fossilt och förnybart så är klimatet kört iallafall.

Därför är det hög tid att vi sätter fokus på klimatbovarna.

Lundin Energy är inte ett av världens största fossilbolag och Sverige är inte ett av världens största länder. Men per person är vår klimatpåverkan bland den högsta i världen. Vi håller dock inte varje person lika ansvariga – utan de som driver på för fossilberoende bär den största skulden.

Samtidigt som samhället ställs om måste ”langarna” av fossila bränslen sättas dit. Vi behöver påverka både utbud och efterfrågan.
Det är vi som bor i Sverige som har den största möjligheten att agera mot våra egna klimatbovar. Och för oss som delar namn med Lundin Energy är det personligt.


Erik Lundin, Stockholm
Leif Lundin, Nacka
Frida Lundin, Nacka
Lillian Lundin, Mora
Kersti Lundin, Arvika
Peter Lundin, Sigtuna
Petra Lundin, Göteborg


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen