Sverige ska inte vara skatteparadis för rika

SSU: Gör som Danmark – statens intäkter skulle öka med 63 miljarder

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-10-19

Om Sverige ska kunna vara ett konkurrenskraftigt land även i framtiden måste de som varit de största vinnarna av de senaste decenniernas ekonomiska politik bidra mer till samhällsbygget. Det är dags att Sverige slutar vara ett skatteparadis för miljardärer, skriver Philip Botström och Emma Lindgren Fastesson.

DEBATT. Från liberala debattörer hör man ofta att Sverige har världens högsta skatter, särskilt för höginkomsttagare.

I dag presenterar SSU en rapport som visar att det inte är sant, det är faktiskt helt tvärtom. Sverige har blivit ett skatteparadis för de rikaste svenskarna. De skattar oftast en mindre andel av sin inkomst än vanliga löntagare som arbetar inom vården, polisen eller på byggarbetsplatsen.

Hur kommer det sig att svenska miljardärer har så låga skatter? Svaret är att deras inkomster i huvudsak kommer från aktieinnehav som ger stora ägarutdelningar eller vinster vid försäljning. Skattesatsen på dessa kapitalvinster är lägre än för löneinkomster vilket går helt emot idén om att det ska löna sig att arbeta i Sverige. 

Att skillnaden mellan rik och fattig i Sverige växer är inte en slump. Det är en direkt konsekvens av vårt skattesystem.

Den generella kapitalvinstskatten är 30 procent i Sverige men vår rapport visar att en stor del av kapitalinkomsterna i praktiken beskattas så lite som 20 procent genom olika undantag som den för fåmansbolag. Skattesatsen är dessutom densamma oavsett kapitalinkomstens storlek.

En restaurangägare som gjort en vinst på en miljon efter alla drift- och lönekostnader betalar samma andel i skatt som en person som tjänat en miljard genom sitt aktieinnehav.

För att illustrera hur orättvist systemet är kan vi jämföra en kassörska som jobbar på en Willys-butik i Karlstad med Antonia Ax:son Johnson som äger alla Willys butiker i Sverige. Kassörskan i Karlstad betalar 33,45 procent i kommunalskatt på sin lön upp till 43 600. Om hon tjänar 25 000 betalar hon 41,2 procent i skatt inklusive sociala avgifter på 7 855 kronor som vi kan räkna som inkomst, medan Antonia Ax:son Johnson enbart behöver skatta 30 procent som mest på sin kapitalinkomst.

Om kassörskan i Karlstad teoretiskt sett hade haft en lön på 43 600 kronor skulle varje ytterligare krona i löneökning beläggas med 64,4 procent i skatt inräknat sociala avgifter med anledning av statliga inkomstskatten.

De låga kapitalskatterna leder inte bara till orättvisa klyftor. De bidrar också till ineffektivt användande av kapital. Personer med inkomster större än vad de flesta av oss bara kan drömma om låter pengarna växa på hög.

Samhället skulle tjäna mycket mer på om dessa pengar i stället investeras i grön teknologi, bostadsbyggande, utbyggd kollektivtrafik, satsningar på polis, skola och socialtjänst.

Här kan vi inspireras och lära oss av våra grannar i Danmark. Vår rapport visar att om Sverige skulle införa de danska skattesatserna för kapitalvinster skulle statens skatteintäkter öka med 63 miljarder kronor baserat på 2018 års inkomststatistik.

I Danmark är skatten på kapitalvinster 27 procent utan undantag och 42 procent på kapitalvinster över 68 500 kr. 63 miljarder extra i skatteintäkter skulle innebära ett fantastiskt tillskott till välfärden och våra gemensamma investeringar.

Om Sverige ska kunna vara ett konkurrenskraftigt land även i framtiden måste de som varit de största vinnarna av de senaste decenniernas ekonomiska politik bidra mer till samhällsbygget. Det är dags att Sverige slutar vara ett skatteparadis för miljardärer.


Philip Botström, förbundsordförande SSU
Emma Lindgren Fastesson, rapportförfattare och vice ordf. S-studenter


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.