Lär av Danmark för att krossa gängvåldet

Kristersson och Forssell: Dubbla straff i stället för straffrabatter

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Uppdaterad 2020-08-20 | Publicerad 2020-08-16

I Danmark får gängkriminella dubbla straff, i stället för straffrabatter. Regeringen borde lära sig av vårt grannland, skriver Ulf Kristersson, partiledare (M) och Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M).

DEBATT. Gängvåldet i Sverige eskalerar och våldsdåden blir allt mer besinningslösa. De senaste tre åren har 130 personer skjutits ihjäl.

Ett av offren var 31-åriga Karolin Hakim som för nästan exakt ett år sedan sköts ihjäl på öppen gata i Malmö, med sitt spädbarn i famnen.

För några dagar sedan var det ett barn som dödades när hon hamnade mitt i skottlinjen i en gängkonflikt.

Att det ser ut så här i Sverige leder till ett antal omedelbara slutsatser:

För det första har Polisen uppenbarligen inte rätt verktyg för att ta itu med problemen. För det andra finns alldeles för få poliser: Polistätheten är lägre i dag än när Stefan Löfven blev statsminister. För det tredje räcker inte det förebyggande arbetet till för att förhindra nyrekrytering. För det fjärde är de straff som delas ut alldeles för låga, och motsvarar allt för sällan brottets allvar. I stället förkortas de av mängdrabatter och ungdomsrabatter.

Dessa olika rabatter utnyttjas dessutom flitigt av gängkriminella. Unga tonåringar lejs som kurirer och knarklangare – ibland till och med som mördare – eftersom de sällan skickas hem med något mer än en reprimand eller i bästa fall ett kraftigt rabatterat straff. Detta är alltså en uppenbar svaghet i vårt straffsystem, som vi borde åtgärdat för länge sedan.

För att krossa gängkriminaliteten behöver vi hämta inspiration från vårt grannland Danmark, som agerat på ett helt annat sätt än Sverige. I stället för att köra vidare i gamla hjulspår har danskarna genomfört ett antal mönsterbrytande åtgärder för att krossa gängen.

Bland annat finns det i Danmark en särskild gängbestämmelse som innebär att gängkriminella kan få dubbla straff för de brott de döms för. Den som är över 18 år och begår brott behandlas som en vuxen när straffet mäts ut – det finns ingen lagfäst ”ungdomsrabatt”.

De brottsbekämpande myndigheterna har rätt att införa visitationszoner när det finns behov, till exempel i områden där man vet att kriminell aktivitet pågår, i syfte att bland annat beslagta vapen. Och under rättegången kan åklagaren lägga fram bevis i form av anonyma vittnesmål. Alla dessa åtgärder hade Moderaterna med sig in i gängsamtalen förra året, men regeringen vägrade tyvärr ta med dem på sin 34-punktslista.

Åklagare i Danmark kan dessutom lägga fram bevis i form av utdrag från förhör som hållits tidigare. Detta är ytterligare ett viktigt verktyg i kampen mot gängen.

Ett sådant förslag finns redan utrett och färdigremitterat i Sverige, men som så mycket annat samlar det damm i en skrivbordslåda på Regeringskansliet. Det tillåter vi inte längre. Om inte regeringen lägger fram förslaget så kommer Moderaterna agera skarpt och göra det direkt i riksdagen.

För så här kan vi inte längre ha det. Moderaterna vill göra livet till ett rent helvete för dem som tar sig rätten att begå bestialiska brott i Sverige och som väljer en kriminell livsstil på alla andras bekostnad. Gängkriminella ska bort från gatorna och nyrekryteringen av unga gängmedlemmar ska upphöra. Vuxna och barn ska känna sig trygga i sina hem, i sina kvarter och överallt annars i samhället.

Men Stefan Löfvens regering klarar dessvärre inte av att göra det som krävs. Snarare tvärtom: Nyligen kom regeringen med ett lagförslag som ska begränsa möjligheten att hålla brottsmisstänkta häktade.

Månaderna som gått sedan Karolin Hakim sköts ihjäl summerar nu till ett förlorat år för rättspolitiken, för tryggheten, tilliten och för alla dem som vill bekämpa gängkriminaliteten. Vi misstror inte regeringens goda vilja, men för att något ska hända måste man också kavla upp ärmarna och göra det som behöver göras.

Situationen i Sverige är allvarlig men inte hopplös. Det går att vända utvecklingen, få bukt med de kriminella gängen och göra landet tryggt och säkert. Men det kräver en helt annan politisk beslutsamhet och handlingskraft än vad som visats de senaste åren.

Vi rekommenderar den svenska regeringen att åka på studiebesök till Danmark. Här finns mycket att lära för Sverige.


Ulf Kristersson, partiledare (M)
Johan Forssell, rättspolitisk talesperson (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.