Debatt

Välfärden måste gå före äventyrsbad

KD-politiker: Kommuner behöver prioritera – och lägga mindre pengar på krimskrams

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det må vara roligt med vattenrutschkanor, men de får aldrig betalas genom att äldre inte får duscha. Vi vill ge mer pengar till kommunerna – men de ska inte gå till krimskrams, skriver Ebba Busch Thor och sju lokala KD-politiker.
Det må vara roligt med vattenrutschkanor, men de får aldrig betalas genom att äldre inte får duscha. Vi vill ge mer pengar till kommunerna – men de ska inte gå till krimskrams, skriver Ebba Busch Thor och sju lokala KD-politiker.

DEBATT

DEBATT. Lågkonjunkturens vindar har börjat blåsa, både utomlands och här hemma i Sverige. Någon storm är det dock inte fråga om ännu.

Just därför är den pågående kommunkrisen och arbetslösheten så oroande. För om det ser ut så här redan nu, hur kommer det inte att vara om ett eller två år?

Just nu räknar 110 av landets 349 kommuner med att gå med underskott. Arbetslösheten ligger på 7,1 procent. Det är fjärde högst i EU, hela tjugotre placeringar från den guldplats som Stefan Löfven utlovade för sex år sedan. En tredjedel av dessa är långtidsarbetslösa.

Åter igen: detta är innan lågkonjunkturen har kommit igång på allvar.

Sverige har inte rustats för de tuffa tider som kommer. Regeringen har inte sparat i ladorna, inte genomfört några viktiga reformer som lyfter de människor som står långt från arbetsmarknaden. Kommunernas nödrop har inte nått in i Rosenbad, till Stefan Löfven och hans ministrar. Men de har nått fram till oss.

Därför föreslog vi sju miljarder kronor mer till kommunerna än vad regeringen anslog, för att skydda den mest grundläggande välfärden. Vi prioriterar den framför slopad värnskatt, statlig jämställdhetsmyndighet och nytt friår. Det var så vi mötte den stora finanskrisen när vi regerade Sverige 2006–2014.

Mer pengar till kommunerna, mindre pengar till krimskrams.

Samtidigt kan kommunerna inte vara helt beroende av staten. De har själva ett ansvar för att prioritera rätt, särskilt i tuffa tider. Därför har våra företrädare runt om i landet sagt blankt nej till slöseri och onödiga utgifter.

I Linköping sa vi nej till ett nytt lyxigt äventyrsbad. I Göteborg sa vi nej till kommunala hotell vid Liseberg. I Jönköping sa vi nej till en ny fotbollsarena. I Motala sa vi nej till en ny aktivitetshall. I Region Kalmar sa vi nej till ”superbussen” som har 3-4 passagerare per resa.

Listan kan göras lång, men sammanfattningen är kort: Det som är viktigt måste komma före det som är roligt.

Så vad är viktigt? Till exempel att Sverige kommer att behöva ytterligare 26 000 nya äldreboendeplatser till 2026. Tusentals står redan i kö till äldreboenden. Och de äldre blir fler, samtidigt som färre vill jobba i äldreomsorgen.

Kommunalarbetareförbundet slog tidigare i höst larm om personalsituationen. Fyra av tio arbetsplatsombud uppgav att bemanningen i somras var otillräcklig. Hälften sa att vikarierna inte talade tillräckligt bra svenska för att klara sina arbetsuppgifter. Var tionde anställd kunde inte ta ut sin planerade semester.

Vi påstår inte att något av dessa problem är enkla, och skulden är inte enbart regeringens. Men som Kommunals ordförande Tobias Baudin så träffande sammanfattade saken: ”Behöver vi ett friår och en familjevecka, eller ska vi satsa på välfärden?”.

Det är precis så motsättningen ser ut. Den som inte har pengar till äldreomsorg kan inte lägga pengar på äventyrsbad. Det må vara roligt med vattenrutschkanor, men de får aldrig betalas genom att äldre inte får duscha.

För Kristdemokraterna kommer vanlig välfärd före stora skrytbyggen och politiska prestigeprojekt. Vi lovar att arbeta dag och natt för att staten ska öka stödet till kommunerna, och för att kommunerna ska göra mogna prioriteringar som prioriterar de mest hjälpbehövande.

Med den politiken klarar vi den här lågkonjunkturen också.


Ebba Busch Thor, partiledare KD
Denise Cassel, kommunalråd i Linköping (KD)
Elisabet Lann, kommunalråd i Göteborg (KD)
Andreas Sturesson, kommunalråd i Jönköping (KD)
Anders Andersson, oppositionsråd i Region Kalmar (KD)
Erik Forslund, gruppledare KD Motala (KD)
Anders Sellström, distriktsordförande KD Västerbotten (KD)
Liza-Maria Norlin, gruppledare KD i Sundsvall (KD)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Läs hela debatten här:

Läs mer:

Gå med i vår opinionspanel du också

Vill du vara med och svara på Inizios undersökningar där vi tar reda på vad svenska folket tycker om olika frågor? Resultat presenteras bland annat i Aftonbladet. Det är frivilligt att svara, du är anonym och kan gå ur när du vill. Klicka på länken för att anmäla dig.

Publisert:

Aftonbladet

/

Debatt

/

När Sverige sviker

LÄS VIDARE

Ebba, i Motala vill KD satsa på äventyrsbad

ÄMNEN I ARTIKELN

När Sverige sviker

Välfärd

Anders Sellström

Ebba Busch

Tobias Baudin

Motala

Göteborg