Vilken lösning ser du för att lösa konflikten?

Replik från Anders Österberg (S) om Israel/Palestina

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Både Hamas och PIJ har terrorstämpling av EU och har därmed sanktioner mot sig, skriver Anders Österberg.
Både Hamas och PIJ har terrorstämpling av EU och har därmed sanktioner mot sig, skriver Anders Österberg.

DEBATT

REPLIK. Efrat Hochstetle beskriver väl i Aftonbladet den 11 maj om skräcken som israeler känner för de hemska raketattacker som avfyras från palestinskt territorium med jämna mellanrum. Terrororganisationerna Hamas och Palestinska Islamiska Jihad (PIJ) är avsändarna.

Själv så blir jag alltid lika tagen varje gång jag är i Israel eller Palestina. Alla du pratar med har någon i familjen, nära vän eller bekant som blivit dödad eller svårt sårad i konflikten mellan de båda länderna. Fruktansvärt.

Förra veckans terrorraketer, från Hamas och PIJ, bryter mot internationell lag och de inte skiljer på militära eller civila mål. Både Hamas och PIJ har terrorstämpling av EU och har därmed sanktioner mot sig. 

I konflikten utgår Sverige från folkrätten och internationell lag. Helt i linje med övriga EU. Krigsförbrytelser sker av olika parter. Den ena partens brott mot internationell rätt ursäktar inte andra aktörer att bryta mot krigets lagar.

I både Israel och Palestina är det många föräldrar som aldrig kommer att få återse sina barn igen efter förra veckans stridigheter. Det drabbar civilbefolkningen, inte minst i Gaza som saknar skyddsrum. 

Siffror från Al Mezan, som förtjänar att lyftas fram för alla balansera Efrat Hochstetles artikel, visar att under de två dagarna som konflikten eskalerade genomförde israeliska styrkor 153 flyganfall, 285 missilattacker och 104 beskjutningar av Gaza. Förstörelsen var stor, 25 döda och 111 skadade.

Gazas befolkning är utsatt för en blockad utifrån från Israel och förtryck inifrån av Hamas. Hamas genomför godtyckliga arresteringar och tortyr av den egna befolkningen. Blockaden gör att 97 procent av befolkningen inte har tillgång till rent vatten, det finns bara el under några timmar varje dag.

Jag hoppas att i framtiden få träffa och lyssna till människor som berättar om hopp och inte död i Israel och Palestina. Som inte är rädda för sin granne. Så min fråga är – vilka lösningar för att få slut på konflikten ser Efrat Hochstetle?


Anders Österberg, riksdagsledamot, ersättare utrikesutskottet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en replik. Läs hela debatten här:

Publicerad:

LÄS VIDARE