Invandrare i Sverige ska lära sig svenska

Nyamko Sabuni: Liberalerna satsar på språkkunskaper i budgeten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2021-10-01

För det första vill vi införa språk- och samhällskunskapstest för medborgarskap. Vi lägger också 120 miljoner på en reform för obligatorisk språkförskola, skriver Nyamko Sabuni.

Det viktiga är inte var du kommer ifrån, utan vart du ska. Jag vill att alla ska ha möjligheter att ta sig dit de vill i livet. Det kan fler i Sverige göra om de kan svenska språket.

Tyvärr har den enkla sanningen länge ansetts obekväm. Som om människor som flyttat hit från andra länder ska tas omhand i stället för att ges samma verktyg som andra.

Svenska språket måste få en mycket viktigare roll i samhällsdebatten. I dag finns det stadsdelar där barnen har en fjärdedel av det normala ordförrådet på svenska.

Samtidigt fortsätter regeringen förhala införandet av tydliga förväntningar på att vuxna invandrare ska lära sig svenska.

Jag kom själv till Sverige i mina tidiga tonår. För mig var den enskilt viktigaste delen av att integreras i det svenska samhället att lära mig det svenska språket.

Eftersom ingen i min klass talade mitt modersmål, swahili, var svenska språket vägen in till vänner, skolresultat och i förlängningen in i Sverige.

Det Kungsängen jag kom till i början av 1980-talet visste värdet av svenska språket. Tack vare engagerade lärare och kompisar som inte brydde sig om språkförbistringar lärde jag mig svenska.

Inte minst är jag tacksam för det bibliotek där jag kunde sitta i lugn och ro och läsa böcker som Alfons Åberg.

Sedan dess har mycket förändrats. Språket har förlorat sin status i skolan och det har blivit fult att prata om krav för nya invandrare.

Fortfarande i dag har socialdemokrater svårt att erkänna hur de försökte tysta oss som tidigt ville införa språkkrav för medborgarskap. I dag är strategin annorlunda. De rödgröna förhalar och fördröjer i stället reformer för svenska språket.

Det är oklart om man inte tycker det är värt att prioritera svenska språket eller om man bara försöker blidka Miljöpartiet. När det kommer till kronor och ören så saknar regeringen tydliga satsningar på svenska språket.

Den budget som regeringen presenterat talar sitt tydliga språk. De som drabbas är alla de som inte får chansen att lära sig svenska.

Liberalerna satsar på svenska språket i budgeten.

  • För det första prioriterar Liberalerna införandet av språk- och samhällskunskapstest för medborgarskap – något som lyser med sin frånvaro i regeringens budget.
    Redan nästa år måste arbetet komma igång och vi skjuter till de pengar som krävs.
    Regeringen offrar genomförandet av språkkrav för att i stället prioritera reformer som familjeveckan. Detta trots att vi redan har förlorat årtionden på Socialdemokraternas motstånd mot kraftfulla integrationsåtgärder.
  • För det andra måste obligatorisk språkförskola införas. I Sveriges 60 utsatta områden bor det i dag drygt 50 000 barn i åldern noll till sex år. Av dem har tre av fyra utländsk bakgrund. Förskolan har ett viktigt samhällsuppdrag för dem.
    Vi vill att fler barn till nyanlända och nyanlända barn går i förskolan för att träna svenska. Därför vill Liberalerna genomföra en reform för obligatorisk språkförskola på 120 miljoner kronor kommande åren.
  • För det tredje vill vi prioritera svenska språket i skolan. Om vi stärker det svenska språkets ställning i skolan kan fler elever – särskilt de med utländsk bakgrund – få bättre möjlighet att lyckas. De skolor som behöver ska särskilt kunna prioritera svenskämnet genom anpassningar i timplanen.
    Liberalerna vill utöka undervisningstiden i viktiga ämnen, inte minst svenskämnet för att alla barn tidigt ska lära sig läsa. Kostnaden för denna reform fullt utbyggd är 700 miljoner kronor.

Det finns en ”tycka synd om”-mentalitet som under allt för lång tid präglat svensk integrationspolitik. Att man inte ska ställa krav på att invandrare ska lära sig språket. Den är ovärdig och bidragit till att många, inte minst kvinnor, fastnat i utanförskap och utan möjligheter att komma in i samhället.

Medborgarskapet måste uppvärderas och det svenska språket är en central del av detta. Att behärska språket och förstå landet man lever i ger frihet till fler.


Nyamko Sabuni, partiledare (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.