Er syn på facken är häpnadsväckande, L

Replik från S om arbetsmiljön för anställda från andra länder

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-06-16

Den syn på facken och ytterst vår svenska arbetsmarknadsmodell som Liberalerna ger uttryck för är både häpnadsväckande och djupt beklaglig, skriver sju S-politiker.

REPLIK. Liberalerna verkar ha fått morgonkaffet i vrångstrupen kring en lagändring som tvingar företag som skickar anställda till Sverige att från dag ett meddela var och vad en anställd jobbar med. Innan har så kallade utstationeringar som varit kortare än fem dagar inte behövt rapporteras in till Arbetsmiljöverket.

Det har lett till ett betydande mörkertal när det gäller utstationeringar som inte anmäls och gjort det svårt för myndigheter att se till att allt går rätt till och att arbetstagare inte utnyttjas.

Sverige ska vara ett öppet land för arbetskraftsinvandring men det ska inte ske till priset av lönedumpning och sämre villkor. Den svenska modellen med självständiga parter och kollektivavtal i centrum garanterar goda villkor för alla som jobbar här. Vi beklagar att Liberalerna inte ställer sig bakom den principen.

Vi vet att flera branscher är i behov av rätt arbetskraft. Om det inte går att hitta arbetskraften i Sverige vänder man sig ofta till utlandet. Det är arbetskraft som är helt avgörande för att vår arbetsmarknad och ekonomi ska fungera.

Lagändringen innebär inte en inskränkning av rörligheten inom EU, ej heller hotar den svensk konkurrenskraft. Men det behövs ett tydligt regelverk som säkrar att den gränsöverskridande rörligheten inte sker på bekostnad av att villkor dumpas. Det får vi nu.

Under förra året genomförde åtta myndigheter, däribland Arbetsmiljöverket, Polisen och Skatteverket, på uppdrag av regeringen över 2 000 oannonserade kontroller mot branscher och företag som är särskilt utsatta för fusk och brottslighet i arbetslivet.

Resultatet blev att man i flera fall avslöjade företag där det förekom felaktiga personalliggare och utländska arbetare som inte var anmälda i utstationeringsregistret. Det fanns också exempel på där arbetare jobbade illegalt. Över 90 företag bötfälldes till följd av granskningen.

I slutändan handlar det här om företag som mer eller mindre systematiskt bryter mot olika lagar och regler för att sno åt sig konkurrensfördelar. Det måste även Liberalerna tycka är helt oacceptabelt.

Vi välkomnar att vi är eniga kring att EU inte ska besluta om minimilöner i Sverige utan att den svenska modellen ska värnas. Om den linjen ska hålla över tid krävs dock att kollektivavtalstäckningen på arbetsmarknaden är hög och att parterna ges förutsättningar att agera för att motverka utnyttjande och lönedumpning. Det är i grunden vad den här propositionen handlar om.

Fackföreningarnas roll är att skydda arbetstagarnas intressen. Det ligger även i seriösa arbetsgivares intresse att de fackliga organisationerna har verktyg att säkerställa anständiga arbetsvillkor och sund konkurrens.

Den syn på facken och ytterst vår svenska arbetsmarknadsmodell som Liberalerna ger uttryck för i artikeln är både häpnadsväckande och djupt beklaglig.


Ledamöter (S) i riksdagens arbetsmarknadsutskott:
Anna Johansson, ordförande
Helén Pettersson
Johan Andersson
Serkan Köse
Marianne Pettersson
Patrik Björk
Johanna Haraldsson,
Johan Danielsson, Europaparlamentariker (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen i artikeln