Släpp sagan om kärnkraften, M och KD

Debattören: Kärnkraft är inte vår enda räddare i nöden

Publicerad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Det behövs en ny energiöverenskommelse anpassad efter framtidens behov av ren energi och jag uppmanar både regeringen och oppositionspartierna att lägga gamla käpphästar åt sidan för att nå en sådan, skriver debattören.
Foto: TT
Det behövs en ny energiöverenskommelse anpassad efter framtidens behov av ren energi och jag uppmanar både regeringen och oppositionspartierna att lägga gamla käpphästar åt sidan för att nå en sådan, skriver debattören.

DEBATT

REPLIK. Det var en gång något som hette Energiöverenskommelsen. Det var en bred överenskommelse med syfte att skapa långsiktiga förutsättningar för Sveriges energiförsörjning.

Kanske var den inte perfekt, men aldrig tidigare hade så många partier enats om hur Sveriges framtida energiförsörjning skulle se ut. Sen hände något.

Två partier började vackla och inte så långt därefter valde man att högljutt lämna den överenskommelse man ingått bara några få år tidigare.

Ebba Busch och Ulf Kristersson uppmärksammar i sin debattartikel de senaste dagarnas dramatik på elmarknaden, med stora prisskillnader och oljeeldning som följd.

Detta är såklart ett uselt alternativ för klimatet, därom är vi eniga. Vad jag vänder mig emot är den enkla förklaringen att det är mer kärnkraft som behövs för att förhindra att liknande situationer uppkommer i framtiden.

Den lokala effektbrist som hindrat företag att bygga ut sin verksamhet har faktiskt väldigt lite med kärnkraften att göra. Det beror framför allt på begränsningar i överföringskapaciteten.

Även detta något förenklat såklart. Vill vi på lång sikt ha ett fungerande energisystem så måste vi bygga ut elnätet, stärka prissignalerna för el och öka driftsäkerheten. Bland annat. Dessa alternativ är jag dock övertygad om att både Ebba Busch och Ulf Kristersson redan är medvetna om.

Alla partier har ett ansvar i den situation vi nu befinner oss i - inklusive mitt eget. Det behövs en ny energiöverenskommelse anpassad efter framtidens behov av ren energi och jag uppmanar både regeringen och oppositionspartierna att lägga gamla käpphästar åt sidan för att nå en sådan.

Det inkluderar även Kristdemokraterna och Moderaterna som verkar ha väldigt svårt att skiljas från berättelsen om kärnkraften som vår enda räddare.


Lovisa Berglund, infrastrukturpolitisk talesperson för Grön Ungdom


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publicerad:

LÄS VIDARE