Tror ni Kristersson står upp för oss löntagare?

Replik från fackligt aktiva om LO:s syn på SD

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-01-29

SD vill att Moderaternas Ulf Kristersson ska bli statsminister. Hur känns det för er som satte ert namn under artikeln i Aftonbladet? Förklara gärna hur ni ska ”stå upp löntagarnas rättigheter och trygghet” tillsammans med Kristersson. Replik från 14 aktiva i olika LO-förbund.

REPLIK. ”Vi vill vara med och arbeta för schyssta villkor för alla löntagare”, skriver ett antal Sverigedemokratiska LO-förbundsmedlemmar i Aftonbladet.

Fint. Betyder det att de opponerar sig internt mot den löntagarfientliga politik som deras partiledning står för i riksdagen?

SD har gång på gång lagt fram förslag för att försvaga facket och trycka tillbaka anställdas rättigheter.

De vill låta staten ta ifrån fackklubbar rätten att utse skyddsombud och röstade nej till Socialdemokraternas förslag om att kollektivavtal ska krävas vid offentlig upphandling.

Efter att högertankesmedjan Timbro uppvaktade SD-ledningen med hjälp av möten och bjudmiddagar svängde SD i en mängd frågor.

Vinster i välfärden och etableringsfrihet för friskolor så att islamister nu får skattepengar för att driva skola i Sverige är två exempel.

Så lätt var det att köpa Jimmie Åkesson. Vad är SD:s pris för att ställa upp på arbetsgivarnas och högerns andra förslag?

SD vill dessutom att Moderaternas Ulf Kristersson ska bli statsminister. De slåss alltså för en regering som ska ledas av ett parti vars vallöften bland annat är att sänka skatten för de rika, försvaga a-kassan och försämra en redan illa fungerande sjukförsäkring.

Hur känns det för er som satte ert namn under artikeln i Aftonbladet? Förklara gärna hur ni ska ”stå upp löntagarnas rättigheter och trygghet” tillsammans med Kristersson.

Den mest grundläggande skillnaden mellan facket och SD är synen på alla människors lika värde.

SD är ett parti vars själva grundidé är att skilja mellan människor utifrån härkomst. Det är en inställning som strider mot hela fackföreningsrörelsens grundidé.

Var fjärde medlem i LO-förbunden är i dag födda utanför Sverige. Kan de av oss som är det vara trygga i att en SD-politiker med ett fackligt förtroendeuppdrag står upp lika mycket för oss som för anställda födda i Sverige?

Mot bakgrund av SD:s återkommande hets mot invandrare är vi långt ifrån säkra på det.

Fackföreningsrörelsen insåg för över hundra år sedan att vi behövde påverka politiken. Därför bildade vi det parti, Socialdemokraterna, som vi fortfarande samverkar med.

Socialdemokraterna har sedan dess visat att de är det enda parti som har både kraften och viljan att genomföra en politik som långsiktigt ligger i medlemmarnas intresse. Därför behövs en socialdemokratiskt ledd regering med en starkare socialdemokrati.


Olle Anteryd, takmontör
Mathias Berntsen, nattportier
Aristide Bonnevier Ngabissio, barnskötare
Zarko Djurovic, industriarbetare
Sara Fernlund, butiksarbetare
Madelein Gusterman, tvätteriarbetare
Catharina Häggbom, undersköterska
Otto Lindlöf, snickare  
Michael Lyngsie, industriarbetare
Alexander Lövkvist Trapp, barnskötare
Beatrix Marquez Lago, lagerarbetare
Dennis Nilsson, betongarbetare
Anette Pettersson, drifttekniker
Hans Åkesson, betongarbetare


Samtliga aktiva i olika LO-förbund


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.