Flyktingkrisen dumpas på kommunerna – igen

Lokala M-politiker: Regeringen upprepar misstagen från 2015

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-03-16

Regeringen måste snarast redogöra för hur kommuner och regioner ska kompenseras för de kostnader som nu uppstår. Och ta ansvar för att de som flyr hit fördelas på ett rimligt sätt över hela landet, skriver fem moderata lokalpolitiker.

DEBATT. Trots erfarenheterna från flyktingkrisen 2015 är S-regeringen tagen på sängen när Sverige återigen har att hantera en situation med många människor på flykt.

Mottagandecenter brister, gränskontroller är otillräckliga. Och framförallt – det nationella ledarskapet saknas. Precis som under tidigare kriser och nu senast under coronapandemin. Ansvaret för att lösa krisen dumpas nu i stället på kommunerna.

Ryssland har inlett ett fullskaligt krig i ett land som ligger bara drygt två timmar flygväg från Sverige. Fasansfulla bilder på gravida kvinnor som bärs ut från sjukhus som bombats, en ensam kattbur bredvid två döda människor som försökt fly men misslyckats.

Rysslands fruktansvärda angrepp mot Ukraina väcker ilska över hela världen. Sverige måste nu göra sin del för att hjälpa ukrainare som flytt kriget. Och det kräver ett tydligt ledarskap från regeringen.

Hela EU kommer att behöva ta ett stort ansvar för den migrationsvåg som nu kommer från Ukraina. Efter krigets utbrott har EU:s medlemsstater beslutat om att aktivera massflyktsdirektivet som innebär att ukrainska medborgare kan få tidsbegränsat uppehållstillstånd i Sverige.

I veckan köade hundratals människor utanför Migrationsverkets lokaler och enligt uppgift har redan 40 000 människor kommit på flykt från Ukraina till Sverige.

”Det var omöjligt att komma in. Vi ska försöka ta oss till en annan stad, vi kan inte stå i kö i flera timmar med små barn”, berättar en kvinna som kommit tillsammans med sin svärdotter och barnbarn.

Samtidigt lyser regeringens ledarskap för att hantera detta med sin frånvaro – man såg det inte komma och nu landar ett stort ansvar, liksom 2015, på kommunerna. 

Flyktingkrisen 2015 blottade betydande systembrister i vårt land.

Den statliga mottagandeutredningen kom fram med en rad förslag på åtgärder, bland annat statliga mottagandecenter. Det hade varit bra att ha dem på plats i dag – men det är de inte.

Gränskontrollen måste nu stärkas upp för att säkerställa vilka som kommer hit och hur de bör tas emot. Regeringen har haft fem, sex år på sig att få ordning på det svenska mottagningssystemet, men har uppenbarligen suttit på händerna.

När en ny flyktingkris nu inträffar saknas kontroll och kommunerna får hanteringen i sitt knä ännu en gång.

Vi ser att många frivilliga och lokala företag väljer att engagera sig och hämtar hem flyktingar på eget bevåg. Det är ett beundransvärt och för många, självklart, engagemang. Svenskarna ställer upp för Ukraina.

Samtidigt måste mottagandet av ukrainska flyktingar samordnas med ordinarie mottagande. Vem har ansvaret att kontrollera vem som hämtas hit och vem ansvarar för den personen enligt regeringen?

Vi är redo att ta vårt ansvar för att även denna gång hjälpa människor i nöd. Samtidigt ställer vi följande krav på Sveriges regering för att vi tillsammans ska klara det:

  • Regeringen måste snarast redogöra för vilka regelverk som ska gälla, hur kommuner och regioner ska kompenseras för de kostnader som nu uppstår, och ta ansvar för att de som flyr hit fördelas på ett rimligt sätt över hela landet.
  • Regeringen måste dessutom snarast presentera uppdaterade och nedbrutna prognoser och scenarier för att kommuner ska kunna planera och hjälpa till på bästa sätt. En siffra över nationellt mottagande säger mycket lite om de förväntningar som finns på enskilda kommuner. 
  • Oavsett scenario kommer många ukrainare att söka sig till Sverige. Det innebär att mottagande av invandrare från andra länder tillfälligt bör frysas eller minska kraftigt.

Det ska inte råda någon som helst tvekan om att Sverige är redo att ta ansvar tillsammans med andra EU-länder för att ta emot ukrainska flyktingar som flyr det urskillningslösa våldet mot civila. Vi som kommunföreträdare är redo att ta vårt ansvar.

Men vi konstaterar samtidigt att regeringen hittills inte är det. Nu efterlyser vi nationellt ledarskap så att misstagen från 2015 inte upprepas.


Anna Tenje, kommunstyrelsens ordförande Växjö (M)
Anna König Jerlmyr, gruppledare Stockholm stad (M) 
Axel Josefson, kommunstyrelsens ordförande Göteborg (M)
Peter Danielsson, kommunstyrelsens ordförande i Helsingborg (M)
Roger Fredriksson, kommunstyrelsens ordförande i Ronneby (M)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.