Alla tjänar på att utveckla RUT

Replik från Almega om RUT-avdraget

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2018-08-01

Alldeles för mång står utanför arbetsmarknaden, något som ett utvidgat Hemavdrag skulle kunna ändra på, skriver debattörerna.

REPLIK. John Lapidus kritiserar i Aftonbladet 30 juli RUT-avdraget och Almegas förslag om ett mer omfattande Hemavdrag. Han menar bland annat att RUT-avdraget är en ”statligt sponsrad särlösning för de rika”. Inget kan vara mer fel.

På tio år har RUT-avdraget gett drygt 30 000 personer jobb. Förra året köpte över 890 000 personer hushållsnära tjänster och efterfrågan växer. Åtta av tio svenskar använder eller kan tänka sig att använda RUT-avdraget.

Lapidus menar även att branschen ökar segregationen, men RUT-branschen är i själva verket en jobb- och integrationsmotor. 75 procent av dem som fått jobb i branschen kommer direkt från arbetslöshet. Den genomsnittliga arbetstiden för en anställd är 3,5 år. Hela 43 procent av dem som slutar går vidare till ett nytt jobb i en annan bransch och 22 procent går vidare till studier. Nio av tio som lämnar sin anställning har en fortsatt sysselsättning. RUT-reformen är en av de framgångsrikaste arbetsmarknadsreformerna som någonsin genomförts.

I RUT-branschen jobbar 26 procent som är födda utanför Sverige, jämfört med 10,5 procent i hela arbetsmarknaden. För många av dem blir RUT-branschen steget in på arbetsmarknaden och ett nytt sammanhang i det svenska samhället.

Alldeles för många står i dag långt från arbetsmarknaden och jobben de kan ta är alltför få. Genom ett utvidgat Hemavdrag kan ytterligare 15 000 personer som står allra längst från arbetsmarknaden få ett riktigt jobb. Det vinner alla på.


Andreas Åström, chef näringspolitik och kommunikation Almega
Gustav Wiel-Berggren, näringspolitisk expert Almega


Artikeln är en replik. Läs hela debatten här


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.