Vi behöver ta tillbaka kontroll av marknaden

Replik från S om strategin inför EU-valet

Publicerad:
Uppdaterad:

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

EU-valet handlar bland annat om att ta tillbaka kontrollen från de marknadskrafter som alltför ofta sätts framför människovärdet,
EU-valet handlar bland annat om att ta tillbaka kontrollen från de marknadskrafter som alltför ofta sätts framför människovärdet,

DEBATT

REPLIK. Vi delar Annie Lööfs och Fredrick Federleys oro över Brexit. Därför är det svårt att förstå deras angrepp på LO:s kampanj inför EU-valet.

De som har sett kampanjen vet att LO står för motsatsen till Brexit. LO och S vill ha ett starkare EU som värnar demokrati och social rättvisa.

Därför handlar EU-valet bland annat om att ta tillbaka kontrollen från de marknadskrafter som alltför ofta sätts framför människovärdet.

För bortom slarviga angrepp på LO:s kampanj tvingas byggnadsarbetare sova på arbetsplatser runt om i Sverige, samtidigt som chaufförer från andra länder kör inrikestrafik för 30 kronor i timmen.

Det är ingen hemlighet att S och C har olika syn på arbetsmarknadspolitiken, såväl i Sverige som i EU. C röstade exempelvis 2018 nej till utstationeringsdirektivet, det vill säga lika lön för lika arbete oavsett var arbetet utförs. En av de drivande krafterna för direktivet var Emmanuel Macron, som C brukar lyfta fram som ett föredöme.

En annan viktig fråga som både LO, S och Macron driver är att EU får en social pelare som garanterar människors rättigheter, bland annat på arbetsmarknaden. Även här röstade C nej.

Om C vill göra en omsvängning i dessa frågor så välkomnar vi naturligtvis det.


Heléne Fritzon
Johan Danielsson
Kandidater till Europaparlamentet (S)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Artikeln är en slutreplik. Läs hela debatten här

Publicerad:

LÄS VIDARE