Ingen ska bli utsatt på våra ungdomshem

Elva Sis-hem svarar på kritiken: Flickor har drabbats av avskyvärda brottsliga handlingar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2023-03-22

Flickor har blivit utsatta för avskyvärda brottsliga handlingar i vår verksamhet, där de har rätt att känna sig sedda, trygga och säkra. Det är vårt ansvar att se till att det som hänt dem inte ska få hända någon annan. Varje fall är ett fall för mycket, skriver elva institutionschefer för Sis-hem.

DEBATT. Statens institutionsstyrelse (Sis) har ett av samhällets viktigaste uppdrag. Som institutionschefer och ansvariga för myndighetens ungdomshem där flickor vårdas vet vi att det är ett utmanande och samhällsviktigt uppdrag.

Vi begränsar unga och utsatta flickors liv mot deras vilja eftersom samhället anser att det är det bästa för dem. Men detta förpliktigar och ställer höga krav på oss alla, och att Sis brustit i ansvar är allvarligt.

Flickor har blivit utsatta för avskyvärda brottsliga handlingar i vår verksamhet, där de har rätt att känna sig sedda, trygga och säkra. Det är vårt ansvar att se till att det som hänt dem inte ska få hända någon annan. Varje fall är ett fall för mycket.

Vårt fokus ligger på att bryta destruktiva beteenden och skapa förutsättningar för ett liv utan kriminalitet, missbruk och socialt nedbrytande beteende. Vi tar många gånger vid då alla andra insatser från kommunernas socialtjänst redan prövats och då åtgärderna inte har varit tillräckliga.

Flickornas behov har alltså inneburit att vård i öppnare former, som familjehem eller HVB-hem, inte fungerat.

Den förväntansbild och de krav som ställs på Sis är höga. Kraven ska också vara höga, inte minst för att vi är en statlig aktör som bedriver vård och behandling på låsbara avdelningar och med särskilda befogenheter.

Alla som placeras hos oss ska få sitt individuella vårdbehov tillgodosett, vilket inkluderar en förutsägbar vardag med skola, olika behandlingsprogram och tydliga rutiner. Inte minst ska barn och unga omges av professionella och omsorgsfulla behandlingsmedarbetare, psykologer, lärare och sjuksköterskor.

Alla har rätt att känna sig trygga hos oss.

Det är viktigt att Sis snabbare får vetskap om misstänkta oegentligheter och vi ska därför införa en central funktion där flickor kan slå larm. Under våren genomförs ett särskilt utbildningspaket för medarbetare och chefer för att förbättra vården för flickor.

Vi satsar också på att öka medarbetarnas kunskap om neuropsykiatriska funktionsnedsättningar. Vi stärker grundutbildningen, förbättrar HR-stödet för en än mer kompetensbaserad och noggrann rekrytering och för regelbundna diskussioner om etik, moral och värdegrund.

Vid varje anställningssamtal ska området otillbörliga relationer och sexuella övergrepp lyftas.

Som institutionschefer vill vi understryka att alla medarbetare måste ha placerade barn och ungas bästa för ögonen. Annars är de inte välkomna hos oss.

Arbetar man på Sis måste man alltid vara professionell, och fastän man som medarbetare bidrar till tryggheten genom att vara personlig får man aldrig någonsin bli privat.

De allra flesta av våra över 4 000 medarbetare gör ett bra och viktigt arbete, men vi har exempel där medarbetare både brustit i omdöme, agerat olämpligt och begått brott. Det har förekommit otillbörliga relationer och sexuella övergrepp på våra ungdomshem. Det är upprörande, oförsvarligt och oacceptabelt.

För oss som myndighet är det viktigt att alltid göra noggranna rekryteringar med registerutdrag, minimera ensamarbete, öka andelen kvinnliga medarbetare på flickavdelningarna och skapa starka medarbetarkulturer där man både vågar säga ifrån och agera.

Det är ett arbete som måste göras varje dag, och vi har tagit många viktiga kliv de senaste åren.

Det är dock uppenbart att Sis måste jobba ännu hårdare och vidta ännu fler kraftfulla åtgärder för att eliminera förekomsten av otillbörliga relationer och sexuella övergrepp.


Elisabet Ståhl, tf. institutionschef Sis ungdomshem Bergsmansgården
Kristina Granlund, institutionschef Sis ungdomshem Folåsa
Tomas Fjellvind, institutionschef Sis ungdomshem Johannisberg
David Söderman, institutionschef Sis ungdomshem Rebecka
Johanna Karlsson, institutionschef, Sis ungdomshem Vemyra
Liz Åkerlund-Malm, institutionschef Sis ungdomshem Brättegården
Sverker Göransson, institutionschef Sis ungdomshem Hässleholm
Patrik Jansson, institutionschef Sis ungdomshem Ljungaskog
Maria Åsebrant, institutionschef Sis ungdomshem Långanäs
Johan Feldtmann, institutionschef Sis ungdomshem Margretelund
Maria Hulthén, institutionschef Sis ungdomshem Råby


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.