Inför gratis TBE-vaccin för barn och unga

Debattören: Region Uppsala bör följa andras goda exempel

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2020-07-31

Uppsala bör följa andra regioners goda exempel och göra TBE-vaccinet kostnadsfritt för barn och unga. På sikt bör vaccinet ingå i det allmänna barnvaccinationsprogrammet för barn i Region Uppsala, skriver debattören.

DEBATT. Ett beslut om gratis vaccinering skulle kunna klubbas redan på regionfullmäktige i Region Uppsala i september om den blågröna majoriteten ändrar sig och bifaller min motion om gratis TBE-vaccin i stället för att avslå den som tidigare föreslagits.

De positiva hälsoekonomiska effekterna för Region Uppsala och det minskade lidandet för den enskilde individen skulle vara en stor vinst om fler vaccinerades.

Uppsala län har den högsta frekvensen av TBE i Sverige och antalet fall har ökat de senaste åren. Det gör frågan om gratis TBE-vaccinering mycket aktuell. I Sverige är vaccin för barn i övrigt avgiftsfritt och det borde även gälla TBE-vaccin i de hårdast drabbade delarna av landet. Dessutom är patientavgiften i dag ganska hög för den enskilde.

För barn upp till 15 år kostar vaccinet 320 kronor per dos och fullt skyddad är man efter tre doser. Barn över 15 år får betala vuxenpris 370 kronor per dos. Det innebär att en familj med tre barn kan få betala över 3000 kronor för att skydda sina barn mot TBE och fästingburen hjärnhinneinflammation.

TBE är en mycket allvarlig virussjukdom som kan påverka det centrala nervsystemet, om det sprids till hjärnan eller hjärnhinnorna. Upp till en tredjedel av dem som drabbas får en inflammation i hjärnan eller hjärnhinnorna med allvarliga men och smärta som varar under lång tid, kanske hela livet.

Redan i april 2019 lämnade jag in en motion till regionfullmäktige om att göra TBE-vaccinet gratis för barn och unga. Tyvärr valde den blågröna politiska majoriteten att föreslå fullmäktige att avslå motionen. Men debatten blev så tuff under sammanträdet och en majoritet av ledamöterna var beredda att stödja en subventionering av TBE-vaccinet att de blågröna valde att dra tillbaka ärendet för att inte förlora en omröstning och för ytterligare utredning.

Det vore väldigt bra om den styrande blågröna majoriteten kunde se värdet av att göra vaccinet avgiftsfritt för barn och unga och bifalla motionen. I till exempel Region Sörmland har gratis TBE-vaccin för barn och unga införts för några år sedan och gett goda resultat. Kostnaderna har varit ganska marginella även om det blir lite dyrare första året.

Därför är det viktigt att Region Uppsala följer Region Sörmlands goda initiativ. Mitt förslag är att det blir avgiftsfritt och att vaccinet på sikt inkluderas i det allmänna barnvaccinationsprogrammet för barn i Region Uppsala.

Som socialdemokrat tycker jag det är viktigt att vi strävar mot en jämlik vård som ger alla samma möjlighet och där vården inte ska avgöras av plånbokens storlek. I fallet med TBE-vaccin vet jag att det finns ett mycket starkt stöd hos den medicinska professionen, läkarna och även hos smittskyddet att göra TBE-vaccin avgiftsfritt och är en prioriterad fråga som borde lyftas fram i Uppsala län, särskilt på grund av den stora risken som finns i vårt geografiska område.

Under Corona pandemin har, och kommer, fler familjer att stanna hemma under lov och helger.

Många vistas mer ute i naturen och utsätts för risken att drabbas av fästingburen hjärnhinneinflammation. Det är vår skyldighet att göra allt vi kan för att skydda barn och unga från att drabbas och få men för livet.

Därför bör avgiftsfri TBE-vaccin införas i Region Uppsala så snart som möjligt.


Vivianne Macdisi, regionråd Region Uppsala (S)