Jag har tappat all min tro på klimatpolitiken

Aktivist: Så trött på att ta politikers ansvar

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Jag måste ständigt fundera på hur jag förmedlar budskapet, som världens samlade forskarkår är eniga kring, för att den som lyssnar inte ska sluta göra det. Jag är så trött på att tänka strategiskt. (...) I en tid när våra politiker går till val på vem som kan sänka bränslepriset mest, samtidigt som skogarna brinner som en slags absurd skärmsläckare i bakgrunden till den politiska debatten, har jag inte längre någon tilltro till systemet, skriver Josefin Eidrup Dahlberg. Bilden till höger visar eldflammor som konsumerar träden i en skogsbrand i Saint Magne, söder Bordeaux, i sydvästra Frankrike, och bilden är tagen i onsdags, 10 augusti.
Jag måste ständigt fundera på hur jag förmedlar budskapet, som världens samlade forskarkår är eniga kring, för att den som lyssnar inte ska sluta göra det. Jag är så trött på att tänka strategiskt. (...) I en tid när våra politiker går till val på vem som kan sänka bränslepriset mest, samtidigt som skogarna brinner som en slags absurd skärmsläckare i bakgrunden till den politiska debatten, har jag inte längre någon tilltro till systemet, skriver Josefin Eidrup Dahlberg. Bilden till höger visar eldflammor som konsumerar träden i en skogsbrand i Saint Magne, söder Bordeaux, i sydvästra Frankrike, och bilden är tagen i onsdags, 10 augusti.

Del 6 i debattserien #viktigasteklimatrösterna där forskare skriver om hur klimatpolitiken skulle se ut om forskningen fick bestämma – och partipolitiskt obundna unga skriver om hur de upplever klimatkrisen och klimatpolitiken.

Jag hade alla möjligheter när jag var liten.

Jag skulle gå i skolan och lära mig om allt möjligt – särskilt om rymden för jag har alltid varit fascinerad av rymden.

Jag skulle leka och jag skulle gosa med min hund. Jag skulle gå på gymnasiet och bli kär och gå på krogen och jag skulle bli dumpad.

Jag skulle bli kär igen. Jag skulle skaffa jobb och få barn. Jag skulle lida av sömnbrist, men det skulle vara okej ändå eftersom det är något att räkna med som småbarnsförälder.

Jag skulle vara lycklig. Barnen skulle börja på universitetet och jag skulle flytta till ett litet hus vid havet och bo där tills jag blev för gammal för att bo kvar. Men även då skulle jag kämpa in i det sista för att få behålla det.

Jag skulle vara envis och aldrig ge upp.

En del av de sakerna fick jag göra. Vissa flera gånger om. Men skulle jag inte fått göra alltihop?

Det var ju vad jag blev lovad som barn: att jag skulle få utforma min egen resa. Men någonstans på vägen tog det stopp.

Jag hade inte planerat för att jag skulle drabbas av en plötslig insikt om att vi har förstört vårt enda hem så till den grad att det kanske aldrig finns något hopp om räddning.

Jag hade inte tänkt tanken på att min självklara färd genom livet skulle kunna ta en annan väg. Eller kanske få ett abrupt slut i en av de allt fler pandemier vi kommer se följa i klimatkrisens spår.

Så då stod jag där, uppriven av alldeles för mycket vetskap som jag egentligen inte ville ha. Jag hade blivit förd till ett vägskäl av tidigare generationer utan att ha bett om det.

Jag blev tvingad att inse att livet tog en annan vändning för mig och att jag inte har samma valmöjligheter som de innan mig, och att de som kommer efter mig har ännu färre.

Jag behöver ta ställning till om jag vågar skaffa barn. Efter månader av överläggning blir svaret ändå nej. Min roll i livet blir inte förälder. Den blir inte heller forskare, författare eller något annat jag hade hoppats på. Min roll blir något helt annat.

Som klimataktivist vaknar jag varje morgon och väljer att fortsätta framföra det forskare har sagt i decennier.

Och varje dag blir jag arg över att det inte räcker. För jag måste nämligen också ständigt fundera på hur jag förmedlar budskapet, som världens samlade forskarkår är eniga kring, för att den som lyssnar inte ska sluta göra det. Jag är så trött på att tänka strategiskt.

Jag går och lägger mig, vaknar igen och upprepar allt.

Utanför min egen lilla kupé rusar världen förbi i en rasande hastighet på väg mot en annan värld. En värld jag inte vill veta av men som blivit mitt ansvar ändå eftersom de som skulle fattat de livsavgörande besluten för länge sedan inte gjorde det, och de som har makt att göra det nu vägrar.

I en tid när våra politiker går till val på vem som kan sänka bränslepriset mest, samtidigt som skogarna brinner som en slags absurd skärmsläckare i bakgrunden till den politiska debatten, har jag inte längre någon tilltro till systemet.

Det är inte byggt för att du och jag ska överleva. Det är baserat på en illusion om evig tillväxt, ett system av önsketänkande som, likt ett korthus, kommer braka samman när det överbelastas.

Det är byggt på en tro på att det räcker med att vi röstar vart fjärde år och däremellan lydigt låter våra folkvalda käbbla om sina olikheter för att vi förutsätter att de kommer att göra det enda rationella och prioritera vår existens framför allt annat.

När ska vi börja våga fundera över möjligheterna att en annan typ av demokrati kan få växa fram där unga får uttrycka sitt missnöje och lita på att bli hörda av de vuxna omkring dem?

Finns det verkligen inga andra sätt för oss att få rätten att försvara våra liv än att rösta en gång vart fjärde år på ett parti som ändå förespråkar undermålig klimatpolitik?

Jag har hopp om ett framtida samhälle som låter oss fortsätta leva våra livshistorier och möta framtiden enade, oavsett hur världen ser ut då.

Så jag fortsätter säga sanningen och jag kämpar in i det sista.

För vad vi än går till mötes så vet jag att min roll innebär att jag kommer behöva vara envis och aldrig ge upp.

Och det behöver du också.


Josefin Eidrup Dahlberg, klimataktivist engagerad i Återställ Våtmarker

CHATT: Läsarnas tankar och känslor om klimatkrisen

Vilka är dina känslor och tankar om klimatkrisen och klimatpolitiken? Läs läsarnas åsikter i efterhand!

Skriv inlägg
 • Virve Ivarsson, Redaktör, Aftonbladet Debatt

  Då stänger vi chatten för den här gången! Stort tack till alla som delat sina åsikter!

 • Jag bara undrar varför beslut inte kommit säg minst 30 år tillbaka i tiden att Arktis smälter har pågått länge vi har inte haft någon riktig vinter sen 80 talet i Sverige. Jag skulle inte ens säga det är kallt i Norden längre. Det är fasansfullt hur vi kan leva och flyga medans jorden håller på att gå under. Lyxresor till Thailand, skidresor till alperna. Jag mår illa av dagens människors levnadssätt. Det är hemskt egoistiskt. Och för att folk ska förstå så måste vi tyvärr förbjuda flyget och mycket mer! Vi måste sluta med all onödig export.

  Sandra Fröberg
 • Boka tågen med länstrafiken när SJ biljetter tar slut, finns alltid platser, billigare bara att man behöver fler appar!

  Jochen
 • Det är fullständigt absurt att Sverige ska gå med i Nato med tanke på växthuseffekten. Krig och kirgsindustrin skapar enorma mängder utsläpp av CO2. Sverige borde istället verka för fred och konfliktlösning i världen, och för samarbete med världens länder för framtida generationers skull.

  Catarina Östlund
 • Till Benke, 9-euro-biljetten är både för lokala och regionala tågen. Det vill säga att du kan använda den mellan städer också... folk häver ur sig grejer som att det vore fakta.

  Ahmed
 • Man blir riktigt mörkrädd över dessa kärnkraftskramare. Utsläppsfri, pyttsan. Vi har radioaktivt avfall som ska "lagras säkert" i hundratusen år! I underjorden. Förr dumpade man skiten i sjön. Borta! Syns inte. Plutoniumlagring är idioti på samma nivå. Punkt.

  Tompa
 • Håller med dej Ahmed! Har försökt hitta biljett på SJ till rimligt pris, men finns inte vare sej det eller avgångar.

  Förträffligt sätt att resa med tåg, du hinner både tänka och se vårt (ännu) vackra land!

  Lillemor Gunnarsson
 • Förstår mig inte på folk som jämt och ständigt pekar på att ANTALET människor på jorden i sig är ett problem. Forskning tyder på att vi kan mätta betydligt fler än vad vi gör nu. Det är VI i de rika länderna som lever ohållbart och inte de fattiga i tredje världen. Det är som att folk tycker att det är enklare med folkmord än att ställa om ekonomin.

  Bekymrad
 • Ditt val inte mitt. Kriser har kommit och gått igenom historien men barn föds.

  Jonnie karsson.
 • Framförallt en granskning utav marknaden, har ni sett en enda granskning utav dessa höga biljettpriser eller att 90% är slutsålt dagar innan avgången? Jo, man har skyllt på vädret osv, men samma väder har hela Europa haft, vad gör att Sverige sticker ut?

  Mohammed
 • Det trista är att det tyvärr är försent att rädda klimatet. Vi är så egoistiska och självupptagna att vi tom käbblar om var vi skall placera vindkraftverk.Vi är så upptagna med att konsumera och 'utveckla oss själva'.... Dessutom verkar vi inte förstå att människan, som art, bara är en liten parentes i planeten jordens historia.

  Bo
 • 9-Euro-biljetten gäller inte på fjärrtåg eller långdistansbussar. Vill du resa långt kan du köpa en vanlig tågbiljett till de dem och sedan använda 9 Euro-biljetten till lokaltrafiken i den stad du väljer att resa till

  Benke
 • Det är lugnt, mänskligheten fixar det här. Har hört om vår förintelse ända sedan Kubakrisen 1962. Kärnvapen, klimat, nedskräpning, skogsdöd, ozonlager osv.

  Kenneth
 • Till Mohammed: håller helt med. Steg 1 i att minska våra utsläpp är bättre kollektivtrafik

  Lo
 • Ingen nackdel att ha barn och vara engagerad i miljön, tvärtom

  Cesar Pflucker
 • I Tyskland betalar man 9 euro under sommaren för att få åka hur mycket man vill i en hel månad. I Sverige kostar enkelbiljett Göteborg-Stockholm mellan 900-2000 kronor. Något är väldigt fel och konstigt när det kommer till svensk tåginfrastruktur...

  Ahmed
 • Miljöpartiet får min röst.

  Mimmi
 • Ingen påverkan på mig då krig och elände påverkar mig mer som kriget i Yemen och nu Ukraina.

  Fadde
 • Hur ska man kunna vara miljövänlig, när allt ”miljövänligt” är betydligt dyrare?

  Varför skriver ingen om SJ:s oerhört höga avgifter för biljetter och hur 90 % utav avgångarna är slutsålda? Klart som f*n jag väljer flyget eller egen bil.

  Mohammed
 • Jag satt i Lunds moderata miljögrupp 85/86. Vi föreställde oss ett rent samhälle baserat på kärnkraftverk.

  Nu har vänstern lagt ner hälften av den svenska kärnkraften och istället eldar vi fossila bränslen som om det inte fanns någon morgondag. ”Klimataktivister” fortsätter att bekämpa utsläppsfri energi medan klimatet blir allt varmare men lustigt nog är det någon annans fel.

  Henrik


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Publisert:

LÄS VIDARE