Riksdagens ja till Nato-option gäller, Hultqvist

Nyamko Sabuni: Respektera beslutet och sluta blanda ihop korten

Detta är en debattartikel. Det är skribenten som står för åsikterna som förs fram i texten, inte Aftonbladet.

Publicerad 2022-01-13

Försvarsministerns formuleringar förvirrar. S måste sluta blanda bort korten och respektera riksdagens beslut. Nato-optionen gäller, skriver Nyamko Sabuni.

DEBATT. Europa befinner sig i en allvarlig säkerhetspolitisk kris. Nu måste Socialdemokraterna sluta blanda bort korten och respektera riksdagens beslut om en Nato-option. 

Ryskt vapenskrammel har utlöst den allvarligaste säkerhetskrisen mellan europeiska länder sedan kalla krigets slut. Ryssland hotar med krig och kräver att ett antal länder fråntas rätten att bestämma över sin säkerhetspolitik.

Samtidigt bedrivs en omfattande desinformation – ett annat vanligt inslag när diktaturer planerar militära angrepp.

I det här läget är det av yttersta vikt att Sverige skickar tydliga signaler till president Putin. Vi är inte redo att uppge vår suveränitet. Krisen måste lösas på diplomatisk väg, men lösningen får inte inkludera att Sverige, eller för den delen något annat land, tvingas ge upp sin beslutsrätt i säkerhetspolitiken.

Försvarsminister Peter Hultqvist har skickats ut av regeringen för att klargöra den svenska positionen. Men i sitt uttalande, som började bra, gjorde han ett mycket olyckligt tillägg som nu skapar förvirring: ”Sverige ska inte gå med i Nato, varken nu eller senare.”

Formuleringen förvirrar, eftersom riksdagens majoritet redan har uttalat sig för en så kallad Nato-option, alltså att det i vår säkerhetsdoktrin ska ingå att vi i framtiden kan komma att söka Nato-medlemskap.

Finland har sedan länge en sådan formulering och har nyligen skärpt den ytterligare.

Grundlagen ger regeringen stor egen beslutsrätt i utrikespolitiken, men i viktiga frågor krävs riksdagens godkännande.

Därför är det anmärkningsvärt att S-regeringen viftar bort riksdagens beslut. Och att göra det just när Putin begärt just att dörren till Nato ska stängas för alltid, skapar otydlighet när tydlighet behövs som mest.

Men att förstå Socialdemokraternas försvars- och säkerhetspolitik har aldrig varit lätt, ungefär som att försöka fånga fisk med händerna.

Under devisen att ”militär alliansfrihet har tjänat oss väl” har landet under Socialdemokraternas ledning samarbetat med USA och andra Nato-länder under Kalla kriget. Och under Peter Hultqvists tid som minister har vi kommit närmare Nato än någonsin. 

Våra styrkor har integrerats med Nato både när det gäller planering och övningar. 2014 blev Sverige ”Enchansed opportunity partner” till försvarsalliansen; ett slags guldkort till icke-medlemmar som bidragit till Nato-operationer och som ger utökade möjligheter till dialog och samarbete.

Vi har också knutit bilaterala försvarsöverenskommelser med en lång rad länder. 

Och mellan skål och vägg erkänner varje seriös bedömare eller försvarspolitiker att det om vi blir angripna inte finns någon annan väg än att be Nato om hjälp.  

Problemet är att väl i militär konflikt kan det vara för sent. Sådan är den säkerhetspolitiska realiteten. Ensam är därför inte stark utan bara ensam. 

Sverige behöver därför tydligt markera mot Rysslands hot och fortsätta stärka vårt försvar. Framför allt behövs en tydlig säkerhetspolitisk linje.

Nu måste därför Socialdemokraterna sluta blanda bort korten och respektera riksdagens beslut. Nato-optionen gäller! 


Nyamko Sabuni, partiledare (L)


Häng med i debatten och kommentera artikeln
– gilla Aftonbladet Debatt på Facebook.

Följ ämnen
Nato